Aktier: Smilene stivnede efter Draghi-skuffelse

Dagsordenen gik fra smil og stigninger til skuffelse og styrtdyk på aktiemarkederne, efter at Den Europæiske Centralbank (ECB) og chef Mario Draghi ikke levede op til markedernes forventninger torsdag.

Foto: RALPH ORLOWSKI.
Læs mere
Fold sammen

ECB sænkede indskudsrenten 0,1 pct.point til minus 0,3 pct., forlængede sit opkøbsprogram og meldte sig klar til at tage "alle værktøjer" i brug for at løfte eurozonens inflation, men det var ikke nok til at stille investorerne tilfredse.

- Der var især skuffelse over, at ECB ikke skruede op for deres månedlige obligationskøb. Draghi har overrasket positivt mange gange før, og måske netop derfor var forventningerne skruet alt for højt op. Markedsreaktionen var ret voldsom med kraftige fald i aktiemarkedet, et pludseligt fald i dollar og stigende obligationsrenter, forklarer chefstrateg Frank Øland Hansen fra Danske Bank.

Herhjemme gik C20 Cap-indekset fra højt humør, rekordjagt og en stigning på omkring 0,5 pct. inden ECB-nyhederne til et fald på 1,2 pct. inden for godt en time. Og resten af dagen forværredes stemningen, så det danske eliteindeks sluttede torsdagen med et dyk på 1,4 pct. til 1043,3.

Genmab var en af kun tre aktier i C20, der formåede at stige, da den gik 0,9 pct. frem til 917,50 kr. og dermed satte rekord. Der er ingen særlige nyheder ude om aktien, men den har generelt været godt kørende de seneste måneder og har nu sat ti kursrekorder alene de seneste tre uger.

Pandora holdt sig nær toppen af eliteindekset det meste af dagen, men endte med et fald på 0,5 pct. til 851 kr.

Smykkefirmaet oplyste onsdag aften, at det udvider samarbejdet med den amerikanske smykkekæde Jared og i den forbindelse opgraderer til shop-in-shop butikker ved mere end 200 salgssteder i USA.

- Det er en lille, god nyhed og noget, der er med til at understøtte væksthistorien i Pandora. Vi tror ikke, at det er en monster-kursdriver overhovedet, men det er da i hvert fald en god nyhed, og det kan da godt være med til, at den sætter kursrekord igen torsdag - lidt afhængig af markedsstemningen generelt, siger aktierådgiver Jesper Bamberger fra Nordea til Ritzau Finans.

I den modsatte ende af indekset var der primært fald til defensive aktier som William Demant, Coloplast, Novo Nordisk, TDC og Chr. Hansen. Sidstnævnte indtog bunden med et fald på 3,7 pct. til 423,10 kr.

Desuden fortsatte Mærsk-aktierne den negative tendens. Onsdag skrev analysehuset Alphaliner, at der er mere modvind forude til de største containerrederier efter et fald i indtjeningen i tredje kvartal. Marginerne og resultaterne ventes at blive endnu dårligere i fjerde kvartal, skrev Alphaliner.

Mærsks B-aktie sluttede 2,2 pct. lavere i 10.200 kr. efter et fald onsdag på 3,2 pct.

Uden for C20 var der børsdebut til Sparekassen Sjælland, som efter et længere tilløbsstykke har konverteret garantkapital til aktiekapital og optaget godt 13 mio. aktier til handel på børsen.

Der er ikke solgt nye aktier i forbindelse med noteringen, så der var stor interesse om, hvad markedet ville prissætte sparekassen til.

Aktien steg tidligt til en kurs omkring 110, men blev senere stabiliseret omkring 100 kr., hvilket også var den kurs, de tidligere garanter i banken har ombyttet garantbeviser til. Slutkursen blev 99, svarende til en værdisætning på 1,29 mia. kr.

Blandt de øvrige sidepapirer var der opmærksomhed til ALK-Abelló, hvis konkurrent Stallergenes Greer har fået et pålæg fra de franske myndigheder om midlertidigt at indstille produktion og distribution fra en fabrik i Frankrig.

Desuden skal Stallergenes trække produkter tilbage i Frankrig som led i en plan, der er godkendt af myndighederne. Det kan muligvis veksles til mersalg for ALK, som investorerne handlede 5,4 pct. højere til kurs 878, det højeste siden 2007.

Boconcept fortsatte også sit fabelagtige år på børsen, styrket af onsdagens opjustering. Møbelselskabet steg 22 pct. onsdag og 14,3 pct. torsdag til kurs 383. Dermed er aktien steget ikke mindre end 447 pct. i løbet af 2015.

/ritzau/FINANS

 

Mathias Stigsgaard +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk