Aktier: Små udsving men rekord i Dow Jones

De amerikanske aktier lukkede med små udsving tirsdag, hvor en marginal stigning i Dow Jones var nok til at sikre den fjerde rekord i træk i det 132 år gamle aktieindeks. Det bredere marked, målt på S&P 500, sluttede til gengæld marginalt lavere efter fald i især finanssektoren.

S&P 500-indekset faldt omkring 0,5 point til 2590,64, mens Dow Jones-indekset sluttede med en gevinst på knap 9 point i rekorden 23.557,23. Nasdaq-indekset endte dagen med et tab på 0,3 pct. i 6767,78.

Onsdag morgen ligger en let mismodig stemning over markedet, og futures på de store amerikanske aktieindeks ligger med fald på omkring 0,1 pct.

RENTERNE GAV FALD I BANKERNE

Udfladningen i rentekurven, der er et udtryk for markedets skepsis over for vækstudsigterne i USA contra landets stigende finansieringsbehov på grund af den planlagte skattereform, reducerer potentielt bankernes overskud.

Og bankerne var da også dagens samtaleemne, når der blev diskuteret kursfald, idet forskellen mellem den to- og tiårige statsobligationsrente ramte det laveste niveau i et årti.

Finanssektoren tabte godt 1,3 pct. i S&P 500-indekset, hvilket uden sammenligning var dagens største negative faktor.

JPMorgan, Wells Fargo og Bank of America droppede alle omkring 2 pct., mens Goldman Sachs og Citigroup fulgte trop med kursfald på ca. 1,5 pct.

Trods faldene er der en vis skepsis i forhold til gennemførelsen af skattereformen, hvilket tydeligt kunne ses i small cap-indekset Russell 2000, der faldt 1,2 pct.

- Et faldende Russell er et tegn på, at der er bekymringer omkring skattereformens skæbne, fordi mindre virksomheder har en tendens til at betale en procentvis højere skat end de større virksomheder, siger markedschef Donald Selkin fra Newbridge Securities til Reuters.

DEFENSIVE PAPIRER I TOP

I den modsatte ende af spektret endte de defensive aktier i forsyningssektoren efter en stigning på 1,2 pct. efterfulgt af dagligvarebranchen og ejendomsselskaberne med plusser på 1,1 pct. og 0,9 pct.

Bland enkeltaktierne var der klø til rejsebureau-websitet Priceline, der ikke kunne leve op til analytikernes forventninger i mandagens sene regnskab. Aktien faldt 13,5 pct.

Også branchekollegaen Tripadvisor var bandt de skuffende kvartalsrapporterende koncerner. Lave forventninger gav anledning til kursfald på godt 23 pct.

- Virksomheder, der skuffer på forventningerne, bliver straffet hårdt. Det er et bevis for, at der er nervøsitet i markedet, siger chefstrateg Jake Dollarhide fra Longbow Asset Management til Reuters.

Nervøsitetsindekset VIX viste da også en markant stigning tirsdag, selv om nervøsiteten tog klart af sidst på dagen. Indekset sluttede cirka 5 pct. højere efter på et tidspunkt at være handlet med en stigning på over 10 pct.

Efter børstid var der regnskab fra Snap Inc., der står bag app'en Snapchat. Tjenesten kan ikke følge med i konkurrencen fra Facebook, og antallet af daglige aktive brugere skuffede markant, mens indtægterne lå langt fra estimaterne. Aktien faldt 17 pct. i eftermarkedet.

/ritzau/FINANS