Aktier: Små stigninger i vente efter amerikansk optur

De europæiske aktiebørser synes umiddelbart på vej til en lettere positiv åbning og dermed en fortsættelse af de positive tendenser, der ramte markedet torsdag eftermiddag i kølvandet af opløftende amerikanske nøgletal.

Grækenland-problematikken spøger dog fortsat, efter at EU og det gældsplagede sydeuropæiske land torsdag måtte opgive at nå til enighed.


- Det er stadig meget nervøst, og retningen kan sagtens udvikle sig anderledes over dagen. En af de ting, der spiller ind, er fortsat Grækenland. Men umiddelbart tyder det på små stigninger fra åbningen oven på stigninger i USA torsdag og fredag i Asien. Noget af det, der trækker op der, er gode nøgletal, og at den amerikanske centralbank er villige til ikke at skrue så hurtigt op for tempoet med rentestigninger, som vi fik at vide tidligere på ugen efter Feds rentemøde, siger senioraktierådgiver Jesper Bamberger fra Nordea til Ritzau Finans.


Det amerikanske Nasdaq-indeks satte torsdag rekord efter en stigning på 1,3 pct. til 5132,95. Den positive stemning på det amerikanske marked nåede torsdag også at smitte af herhjemme, hvor C20 Cap-indekset fik vendt en truende negativ lukning til en pluslukning på 0,2 pct. til 974,35. Futuren på Dax-indekset indikerer fredag en positiv åbning i Frankfurt i størrelsesordenen 0,35 pct.


Mens det danske valgresultat ganske givet vil blive drøftet ved kaffeøen, så vil de kuldsejlede græske gældsforhandlinger fortsat sætte dagsordenen på finansmarkederne. Blot en time varede torsdagens forhandlinger i eurogruppen, før parterne gik hver til sit. De 19 eurolandes ledere er nu indkaldt til et særtopmøde på mandag, og det nærmer sig en af de sidste muligheder for at nå til enighed, hvis grækerne skal undgå at misligholde en betaling til Den Internationale Valutafond 30. juni.


- Der kom ikke nogen løsning på Grækenland-problematikken torsdag, og det var der sådan set heller ikke ventet. Nu er der så indkaldt til møde på mandag. Vores holdning er, at der findes en løsning i sidste øjeblik, siger Jesper Bamberger.


A.P. Møller-Mærsk kan komme i fokus i forbindelse med den ugentlige opgørelse af indekset over spotpriser på containerfragt fra Shanghai. Det såkaldte Shanghai Containerized Freight Index (SCFI) faldt i sidste uge med 6,8 pct. til 581,25 og ramte dermed et nyt lavpunkt i dets seksårige historie. Mærsk B steg torsdag 0,2 pc.t til 12.030.


Coloplast fik torsdag endvidere et godt comeback med en stigning på 4,2 pct. til 447,20 kr., men den er fortsat næsten faldet 8 pct., siden selskabet tirsdag nedjusterede forventningerne til 2015.


- Den langsigtede væksthistorie for Coloplast er fortsat intakt, men det vi også siger er, at de problemer, der er nu, dem vil vi også gerne se beviser for blot er midlertidige. Der vil nok gå nogle kvartaler, før vi får beviser for det, og dermed kan vi efter vores vurdering få en aktie, som vil ligge relativt lavt i den periode, siger Jesper Bamberger.


Greentech Energy Systems oplyste kort før børslukketid torsdag, at det har solgt sine 50 pct. ejerandele i de to vindmølleparker Wormlage og Tiefenthal til Nordenergie for 4,4 mio. euro. De to vindmølleparker består af ni vindmøller med en samlet kapacitet på 13,5 MW. Aktien nåede at stige 0,6 pct. til 8,10 kr.


Dagens helt store højdespringer torsdag var imidlertid Mols-Linien, der med en stigning på 10,0 pct. til 30,90 kr. blev belønnet for endnu en opjustering af forventningerne. Rederiet regner nu med et overskud på 50-60 mio. kr. for hele året, hvilket er et pænt stykke over den seneste prognose, hvor rederiet regnede med et plus på 35-45 mio. kr.


/ritzau/FINANS