Aktier: Små plusser i udsigt med TDC som pejlemærke

Teleselskabet TDC er endnu en gang havnet i fokus, da Telenor og Telia har besluttet at trække sig fra den planlagte fusion af deres teleforretninger i Danmark.

Læs mere
Fold sammen

Det sker, fordi det ikke har været muligt at nå til enighed med EU Kommissionen om acceptable vilkår for fusionen, oplyser selskaberne fredag morgen. Da fusionen sidste år blev meddelt, steg TDC på dagen med 5,1 pct., og hos Alm. Brand Markets forudses et kursfald på 3-4 pct. for aktien ved markedsåbning fredag.

- For at varetage begge selskabers interesse var det nødvendigt at handle nu. Telenor og Telia vil fortsætte med at konkurrere og levere produkter og services i det danske marked gennem vores oprindelige respektive fuldt operative selskaber, siger Kjell-Morten Johnsen, koncerndirektør og europachef i Telenor, i en pressemeddelelse.

Torsdag måtte TDC notere et fald på 3,1 pct. til 40,60 kr. i et generelt faldende marked. Og fredag vil fokus være rettet mod den kuldsejlede telefusion.

Set over en kam peger fredagen på plus på de europæiske aktiemarkeder efter torsdagens minus. Efter de danske handlere på fondsbørsen i København havde lukket og slukket torsdag eftermiddag, har det amerikanske aktiemarked - målt på det brede S&P 500-indeks - ligget mere eller mindre fladt, men futures peger efterfølgende op med omkring 0,2 pct. i Asien. Det tyske Dax-future ligger til en stigning på små 0,3 pct.

C20 Cap-indekset sluttede torsdag med et mindre fald på 0,5 pct. til 985,31.

Investorerne er fortsat afventende - det er rentemødet i den amerikanske centralbank, Federel Reserve, der lurer i horisonten. Og skuffende tal fra USA torsdag bidrager til, at forventningen om en udskydelse af en amerikansk renteforhøjelse i baggrunden. Det vurderer Tine Choi Danielsen, der er seniorstrateg i Nordea, i en morgenkommentar.

- Skuffende tal for engroslagre og at importpriserne fortsætter med at vige, hvilket forstærker det nedadrettede pres på den amerikanske inflation. Samlet set forhold der medvirker til at understøtte forventningen om, at Fed ikke forhøjer renten i september, skriver hun.

A.P. Møller-Mærsk, der kom under pres torsdag med et fald i B-aktien på 1,7 pct. til 11.060 kr., kan komme i skudlinjen igen fredag, hvor der blandt andet lander tal for rateudviklingen i den forløbne uge. På konglomeratets kapitalmarkedsdag onsdag sagde Maersk Line-chef Søren Skou, at når efterspørgslen svigter, må udbuddet også falde som forklaring på, at Maersk Line har taget kapacitet ud af nogle af de største handelsruter for at forsøge at stoppe det bratte ratefald.

- Vi er i en hård branche og har væsentlige udfordringer. På den korte bane er vores svar at fjerne kapacitet, lød det fra Søren Skou.

Blandt andet har Maersk Line annonceret 30 aflyste afgange, de såkaldte "blank sailings", i august, september og oktober i år - en fordobling i forhold til 2014. Samtidig er der reduceret i netværket mellem Asien og Europa i 2M-partnerskabet med MSC, og så sent som tirsdag fortalte det danske rederi, at det vil fjerne 16 pct. af kapaciteten fra Mellemøsten til Europa.

Bang & Olufsen er på jagt efter en partner og forhandler med flere store tv-producenter, der kan tilføre selskabet den nyeste teknologi på markedet, skriver Finans. Aktien i Struerselskabet faldt med 0,4 pct. til 44,50 kr. torsdag.

Ingeniørkoncernen FLSmidth tog en af de nederste pladser i C20 Cap-indekset torsdag med et fald på 2,2 pct. til 240,50 kr., og aktien kan givetvis tiltrække sig opmærksomhed igen fredag. Torsdag ramte bekymringen om en afkølet kinesisk økonomi nemlig selskaber eksponeret mod minesektoren over en bred kam, da Kina er verdens største aftager af metaller. Og ude i Europa satte BHP Billiton sig omkring 6 pct., Glencore faldt mere end 5 pct. og Anglo American endte med et fald på mere end 3 pct.

Og udenfor eliteindekset kan fokus rette sig mod TK Development, der kommer med regnskab for de første seks måneder af 2017. Ejendomsudviklingsselskabet regner for hele året med et overskud før skat på 40 mio. kr. fra de fortsættende aktiviteter, og torsdag sluttede aktien i et plus på 0,6 pct. i 8,95 kr.

/ritzau/FINANS

 

Charlotte Mackeprang +45 33 30 03 61 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk