Aktier: Små plusser efter store udsving og lav volumen

Det amerikanske aktiemarked lukkede med små stigninger efter en ganske volatil - men også omsætningsbegrænset - handelsdag mandag.

Gevinster i energiaktierne opvejede tab i de finansielle papirer forud for virksomhedernes regnskaber for første kvartal, der begynder at tikke ind senere i denne uge, mens mange investorer holdt sig på sidelinjen fra start, og volumen var den laveste hidtil i år.

S&P 500-indekset sluttede med et plus på knap 0,1 pct. til 2357,16. Det tunge Dow Jones-indeks øgede mikroskopisk til 20.658,02, mens Nasdaq-indekset sluttede med en gevinst under 0,1 pct. i 5880,93.

Tirsdag morgen er investorerne i Asien negative. De amerikanske futures ligger med fald på knap 0,1 pct.

De geopolitiske spændinger var mandag medvirkende til at øge volatiliteten, efter at USA's udenrigsminister Rex Tillerson pointerede, at de militære angreb mod Syrien var en advarsel til andre nationer - ikke mindst Nordkorea - samt at en reaktion er sandsynlig, hvis de vurderes at udgøre en fare.

Investorerne var også ved at gøre sig klar til endnu en omgang kvartalsresultater. Indtjeningen i S&P 500-virksomheder estimeres at være steget godt 10 pct. årets første tre måneder, ifølge data fra Thomson Reuters.

Især energiselskaber, der blev ramt af styrtdyk i oliepriserne sidste år, ventes at vise fornyet styrke med en 600 pct.s fremgang i resultaterne på årsbasis.

»Nøglen vil være olieaktierne, når man se på udsvingene i oliesegmentet siden valget,« siger chefstrateg Jake Dollarhide fra Longbow Asset Management i Oklahoma til Reuters.

BALANCE I S&P

Blandt de bedst placerede sektorer i S&P 500-indekset lå netop oliesegmentet med en stigning på 0,8 pct. Giganterne Chevron og Exxon Mobil steg begge 0,5 pct., mens Hess, der blandt andet har interesser i Nordsøen, var dagens topscorer med en stigning på 4 pct.

Energisektoren blev fulgt op af ejendomsaktierne, der på sektorbasis steg 0,7 pct.

I bunden lå telesektoren med et fald på 0,3 pct. med hovedvægten lagt på et dyk i AT&T på 0,5 pct., efter at teleselskabet offentliggjorde et købstilbud på licensholderen Straight Path Communications til en samlet værdi på 1,6 mia. dollar. Prisen betød et hop i Straight Path-aktien på 151 pct.

Også finansaktierne havde en skidt dag med dyk på knap 0,3 pct. efter kursfald i storbankerne på mellem 0,4 pct. og 0,6 pct.

Wells Fargo offentliggjorde resultatet af en efterforskning af skandalen om bankens svindel med kunders konti. Banken har besluttet at kræve 75 mio. dollar tilbagebetalt fra tidligere chefer, så det samlede beløb nu når op på 180 mio. dollar i såkaldte "clawbacks". Alligevel faldt Wells Fargo knap 0,6 pct.

Whole Foods Market var dagens bedste aktie i S&P 500-sammenhæng med en stigning på 10 pct. Stigningen kom, efter at investoren Jana Partners offentliggjorde en ejerandel på 8,3 pct. af selskabet, hvilket vurderes at medføre en oprydning i selskabets bestyrelse.

De to amerikanske transportvirksomheder Knight Transportation og Swift Transportation fusionerer via et aktiebytte. Det gav Swift Transportation et løft på knap 24 pct., mens Knight Transportation øgede godt 13 pct.