Aktier: Små pendulsving endte i marginale drop

Det blev de små pendulsvings dag på Wall Street torsdag, hvor den forestående årsafslutning sendte volumen helt i bund, mens langt de fleste investorer så til fra sidelinjen.

Foto: ANDREW KELLY.
Læs mere
Fold sammen

Det brede S&P 500-indeks sluttede torsdag med et minimalt tab på langt under 0,1 pct. i 2249,26. Dow Jones-indekset, der indeholder de store traditionelle industriselskaber, droppede knap 0,1 pct. til 19.819,78, mens Nasdaq-papirerne, der tidligere på ugen satte rekord, faldt godt 0,1 pct. og lukkede til 5432,09.

- Feriestemningen er total på aktiemarkedet. Markedet har haft meget vanskeligt ved at finde en retning, noterede cheføkonom Peter Cardillo fra First Standard i en kommentar ifølge Nyhedsbureauet Direkt.
Trods det stille marked lå nervøsiteten fortsat lige under overfladen. Frygtindekset VIX steg for femte dag i træk - denne gang 3,2 pct. - hvilket er den længste stribe stigninger siden begyndelsen af november.

Torsdagens nøgletal kunne ikke få investorerne ud af busken.

Fra arbejdsmarkedet viste de ugentlige data for førstegangsledige, at 265.000 amerikanere stillede sig op i køen af arbejdsløse i sidste uge. Det var akkurat som ventet ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg News.
Og fra industrien noteredes en stigning i engroslagrene på 0,9 pct. i den foreløbige opgørelse for november. Det var pænt mere end ventet, da konsensus var en stigningstakt på 0,2 pct. Samtidig blev opgørelsen for oktober revideret til et fald på 0,1 pct. fra et fald på 0,4 pct.
Fredag morgen ligger de fjernøstlige aktiemarkeder med mindre stigninger over en bred kam. De amerikanske aktiefutures ligger samtidig med stigninger på omkring 0,2 pct.

RENTEFALD TRAK FINANSAKTIERNE NED

Dagens største kursfald blandt undergrupperne i S&P 500-indekset var i finanssegmentet, der trak 0,7 pct. ned.

Baggrunden skal findes i de amerikanske renter, der igen blev sendt sydover af en stor interesse på torsdagens auktion over syvårige T-bond, som var stærkt efterspurgte.
Auktionen gav som onsdagens auktion over femårige papirer anledning til rentefald over hele kurven med et drop i den toneangivende tiårige rente på 4 basispoint.

Netop den seneste tids rentestigninger har trukket bankaktierne op, men efter de sidste par dages vending er finansaktierne ikke længere helt så attraktive. Blandt andet Citigroup droppede 1,1 pct., og Bank of America faldt 1,5 pct.

I den modsatte ende af skalaen lå de defensive papirer med forsyningsselskaberne i top. Segmentet steg 1,3 pct. efterfulgt af ejendomssektoren med en stigning på 0,9 pct. og telesektoren, der øgede 0,4 pct.
Selskabsspecifikt var teleudbyderen Sprint i fokus, efter at kommende præsident Donald Trump brystede sig med at have presset selskabet til at hive 5000 job tilbage til USA. Nyheden blev onsdag aften overbragt til markedet af den twitter-ivrige Trump, mens Sprint-aktionærerne fik en bonus på 1 pct.

Den amerikanske detailhandelsgigant Sears sikrede sig en kreditfacilitet på flere hundrede mio. dollar. Nyheden blev modtaget med en kursstigning på hele 10 pct.