Aktier: Små fald i vente - nervøs stemning fortsætter

Der ventes en forholdsvis rolig start med små fald på det danske aktiemarked tirsdag.

Læs mere
Fold sammen

Fra morgenstunden peger europæiske futures i retningen af fald på mellem 0,1 og 0,8 pct., og DAX-future ligger tirsdag morgen til et marginalt fald på 0,054 pct.

Det danske eliteindeks, C20 Cap, faldt mandag 0,87 pct. til 970,473. Markederne er generelt præget af afventende toner frem mod det todages-rentemøde, der kulminerer torsdag aften dansk tid med en renteudmelding fra den amerikanske centralbank.

- Som udgangspunkt mener jeg, at vi skal falde. Det er, fordi markederne faldt i USA og Asien, og der er stadig en afventende holdning forud for rentemødet på torsdag. Mit bud er, at vi fortsat vil se den nervøse stemning holde ved, siger senioraktierådgiver Jesper Bamberger fra Nordea til Ritzau Finans.

Tirsdagen byder på en byge af nøgletal fra USA, Tyskland og Eurozonen, hvor blandt andet det tyske tillids- og forventningsindeks og amerikanske tal for detailsalg og industriproduktionen måske kan give anledning til noget handelsaktivitet.

- Vi vil have fokus på tallene for detailsalget og industriproduktionen fra USA. Hvis detailsalget skuffer eller overrasker, kan det godt være med til at styre markedsbevægelserne, vurderer Jesper Bamberger.

Det danske biotekselskab Bavarian Nordic kan få opmærksomhed fra åbningen på det danske aktiemarked tirsdag efter mandag aften at have annonceret, at selskabet har landet en kontrakt på levering af ebolavacciner for 9 mio. dollar til Crucell Holland, som er et selskab hørende til Janssen Pharmaceutical Companies.

Aftalen har en værdi svarende til 59,3 mio. kr. Og den nye aftale mellem de to partnere er et led i kontrakten med U.S. Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA), hvor Janssen er blevet tildelt støtte til den videre udvikling af vaccinen mod ebola.

- Vi synes, det er positivt, at den amerikanske regering via det amerikanske beredskabslager anerkender det og støtter det, som vi også kender det fra kopper-vaccinen. De vil gerne have et lager af ebola-vaccinen, og det har en værdi på op til 33 mio. dollar, hvis man også får udnyttet de her optioner, siger senioraktierådgiveren, der også venter, at aktien stiger på baggrund af de gode nyheder.

Bavarian Nordic lukkede mandag med en stigning på 1,4 pct. til 294 kr.

Danske Bank kan også få opmærksomhed tirsdag, efter at Nordea har hævet kursmålet for aktien til 255 kr. fra 245 kr. Nordea venter, at bankens tab bliver lavere end forventet, og det kommer til at øge overskuddet. Danske bank-aktien faldt mandag med 1,1 pct. til 212,10 kr.

Også A.P. Møller Mærsk har fået skåret sit kursmål for aktien, nemlig til 10.100 kr. fra 10.800 kr. af Nomura. Mærsk-aktien faldt mandag 1 pct. til 10.810 kr.

Novo Nordisk kan få opmærksomhed tirsdag som følge af en europæisk diabeteskonference i Stockholm, hvorfra der kan forventes en stribe nyheder.

Jyllands-Posten Erhverv skriver tirsdag, at den schweiziske medicinalgigant Roche med et nyt bløderprodukt under udvikling kan ramme Novo Nordisks lukrative forretning på det område. Novo Nordisk faldt mandag 1,5 pct. til 367,3 kr.

Bang & Olufsen er ifølge Dagbladet Børsen snart klar med frasalg af endnu et guldæg. Formand Ole Andersen venter, at salget af det velindtjenende teknologiselskab Icepower er på plads senest ved årsskiftet. Den Struer-baserede virksomhed kunne mandag se aktien stige 0,7 pct. til 45,8 kr.

TDC genvandt fodfæste mandag efter den store kursdukkert på næsten 8 pct. fredag, da konkurrenterne Telia og Telenor opgav at fusionere deres danske forretninger. Danske Markets mente, at det seneste fald i TDC-aktien var overgjort og hævede anbefalingen af aktien til »køb«. Det var en melding, der var med til at få købere tilbage i aktien, som mandag steg 1,7 pct. til 38,1 kr.