Aktier: Sluttede med små stigninger efter jobrapport

De amerikanske aktiemarkeder sluttede fredag af med generelt små stigninger, og efter weekenden ser det ud til, at der igen kan blive tale om en smule positiv stemning blandt de handlende på Wall Street.

Læs mere
Fold sammen

Det teknologitunge Nasdaq-indeks sluttede fredag 0,4 pct. højere, mens Dow Jones-indekset tog et hop på 0,3 pct. Til gengæld endte S&P 500-indekset stort set uændret. Mandag morgen dansk tid peger det i retning af en beskeden, positiv indledning, når den amerikanske handel starter, idet de amerikanske aktiefutures ligger med stigninger på omkring 0,1 pct.

Fredagens højdepunkt var den amerikanske jobrapport, som endte med at vise en markant positiv overraskelse. Tallene for oktober var således langt bedre end ventet, da der for eksempel blev skabt 271.000 flere arbejdspladser uden for landbruget i oktober. Det var næsten 86.000 flere end ventet, skriver Bloomberg News.

Arbejdsløsheden faldt samtidig til 5 pct. fra 5,1 pct., og timelønningerne steg med 2,5 pct., hvilket er det højeste niveau siden juli 2009.

Kort efter offentliggørelsen af jobrapporten vendte stemningen i markedet. Men investorerne kom sig hurtigt over den første overraskelse, der ligger i, at den amerikanske pengepolitik ser ud til at blive strammet, og at dollaren er styrket, hvilket svækker de amerikanske virksomheders konkurrenceevne.

Inden for finanssektoren gav det medvind til flere banker, at de har udsigt til højere renter på deres udlån. For eksempel steg JPMorgan Chase 3,0 pct. og endte i 68,46 dollar, mens Goldman Sachs gik 3,7 pct. frem i 199,17 dollar.

I den mere kulinariske sektor havde burgerkæden Shake Shack leveret en opjustering i forbindelse med sit seneste kvartalsregnskab, men alligevel faldt aktien og endte 2,2 pct. lavere i 49,99 dollar.

Også chipproducenten Nvidia kunne præsentere markedet for en opjustering, og her var modtagelsen noget mere positiv, da selskabet sluttede 13,9 pct. højere i 31,55 dollar.