Aktier: Slut med stigningsrækken på Wall Street

Det var slut med perlerækken af pæne plusser på Wall Street torsdag. Efter tre dage i træk med positive markeder lukkede de amerikanske aktiemarkeder i minus.

Læs mere
Fold sammen

Finans- og forbrugeraktierne foruden energiselskaberne, som har været ledende i de seneste dages stigninger, vejede tungt på indeksniveau, mens flere defensive sektorer steg.

S&P 500-indekset sluttede torsdag med et minus på knap 0,5 pct. til 1917,83, og de tunge aktier i Dow Jones faldt 0,3 pct. til 16.413,43. Teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq-indekset faldt med 1,0 pct. til 4487,54.

- USA er ikke på vej mod en recession, men alle er bekymrede for, hvor væksten skal komme fra, og om indtjeningen vil ligge tæt på analytikernes estimater. Indtil vi er kommet gennem første kvartal og har set nogle regnskaber, vil vi sandsynligvis ligge i et snævert handelsinterval, vurderer chefinvestor Bob Phillips fra Spectrum Management Group i Indianapolis over for Bloomberg News.

Fredag morgen forlænger de asiatiske børser de negative takter med kursfald i Tokyo i størrelsesordenen 2 pct. Samtidig trækker de amerikanske aktiefutures ned med omkring 0,1 pct.

Torsdagens mest bemærkelsesværdige udvikling var, at koblingen mellem olie, råvarer og aktier, der har lammet markederne siden starten af året, synes at begynde at blive brudt. Tredive-dages korrelationer mellem S&P 500 og ti andre aktiv-klasser er faldet i de seneste to uger. Så sent som i begyndelsen af indeværende måned lå tandem-bevægelserne på det højeste niveau i syv år.

Fra den statistiske front faldt de ledende indikatorer som ventet 0,2 pct. i januar, mens der med 262.000 nytilmeldte ledige var lidt færre nye ledige end ventet.

Og Federal Reserve Bank of Philadelphias tillidsindeks steg til minus 2,8 fra minus 3,5 måneden før og en ventet stigning til minus 3,0.

Banksektoren, der har oplevet markante stigning siden sidste fredag, hvor JPMorgans topchef købte stort ind, var i defensiven. Bank of America og JPMorgan faldt 2,6 pct. og 1,6 pct.

Detailsektoren lå også i bunden efter en nedjustering fra Wal-mart, der fik et lidt større justeret overskud end ventet, men måtte se en "flad" 2016/17-salgsvækst i øjnene inklusive valutaeffekt. Hidtil har prognosen lydt på en ikke-valutakorrigeret vækst på 3-4 før. Omsætningen i de mange supermarkeder er svagere end forudset af såvel analytikerne som af Wal-Mart selv. De skuffede investorer sendte detailgiganten 3 pct. ned.

Det smittede af hos konkurrenterne Costco, Kroger og Whole Foods, som alle faldt efterfølgende.

Energisektoren blev udsat for gevinsthjemtagning efter de seneste dages stærke udvikling. Anadarko Petroleum og Newfield Exploration faldt begge over 8 pct., mens Marathon Oil droppede 6,5 pct. efter offentliggørelsen af det fjerde kvartals-underskud i træk. Koncernen vil nu reducere udgifterne med over 50 pct.

Også fastfoodkoncernen Jack in the Box skuffede markant i regnskabssammenhæng. Aktien faldt 16,2 procent.