Aktier: Skuffende uge og skidt start på mandagen

De amerikanske aktiemarkeder fortsatte den nedslående udvikling fredag, hvilket sendte ugens samlede resultat i et minus, der ikke er set større siden storudsalget i august.

Foto: SPENCER PLATT.
Læs mere
Fold sammen

Og mandag morgen får den negative udvikling ny næring fra angrebene i Paris, der sender de asiatiske aktiemarkeder ned og de amerikanske futures i rødt.

De amerikanske aktiefutures ligger ved sekstiden mandag morgen med fald på godt 0,4 pct.

S&P 500-indekset sluttede fredag med et minus på 1,2 pct. i 2023,04. De tunge aktier i Dow Jones faldt 1,1 pct. til 17.245,24, mens teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq-indekset lukkede med dagens største drop på 1,5 pct. i 4927,88.

Den i forvejen negative stemning fik fredag yderligere et skud for boven af svagere detailsalgstal end forudset, og dermed blev vækstbarometret igen rykket ud af balance.

Detailsalget steg med blot 0,1 pct. på månedsbasis, mens økonomer havde ventet en stigning på 0,3 pct.

Og tages bil- og benzinsalget ud, var væksten også dårligere end ventet. Fremgangen var på 0,3 pct., hvor analytikerne havde estimeret en fremgang på 0,4 pct.

- Det, man kan tage med sig fra dagens detaildata, er en øget bekymring om tempoet og omfanget af enhver renteforhøjelsescyklus i den til stadighed ujævne vækstudvikling i økonomien. Der er fortsat en stærk udvikling i arbejdsmarkedet, som kan understøtte en forhøjelse. Men de øvrige data er bløde, og uden en markant stigning i oliepriserne kommer vi ikke til at se prispres på råvare, siger porteføljemanager Eric Wiegand fra US Bank i New York til Bloomberg News.

Med fredagens kursfald blev S&P-indeksets værdi reduceret med 3,6 pct. i ugens løb, mens Dow Jones faldt 3,7 pct., og Nasdaq-aktierne mistede 4,3 pct.

Især de forbrugerrelaterede aktier og teknologiaktierne fik kærligheden at føle.

Varehuskæden Nordstrom var i fokus efter en skuffende udvikling i såvel salg som indtjening. Regnskabsresultaterne blev krydret med en nedjustering, og aktien i varehuskæden styrtdykkede 16 pct.

Tidligere på ugen var der ligeledes skuffende regnskaber fra kollegerne Macy's og Kohl's Corp. De to selskaber sank 4,2 pct. og 6,4 pct.

Blandt teknologiaktier faldt netværksproducent Cisco Systems 6 pct. fredag efter en noget blandet delårsrapport sent torsdag aften. Især dystre udsigter for de næste kvartaler og det i virksomhedens øjne "usikre miljø" fik aktionærerne til at trække sig.

Som så mange andre af de amerikanske multinationale selskaber er det den store styrkelse af dollar, der gør ondt.

Der var også kursfald i aktien i medicinalkoncernen Perrigo. En forventet overtagelse af den generiske lægemiddelproducent Mylan ser ud til at falde på gulvet på grund af for ringe tilslutning, hvilket fik Perrigo til at falde 6,2 pct., mens Mylans aktie steg 13 pct.