Aktier: Skuffende regnskaber sendte Wall Street ned

Der var regnskabernes time for de amerikanske aktier tirsdag. Flere af de store selskaber skuffede, og investorerne var ikke sene til at reagere med kursfald til følge.

Læs mere
Fold sammen

Og onsdag morgen er der ikke meget, der tyder på, at det negative marked vil vende, efter skuffende regnskabstal fra Apple og Microsoft efter børstid tirsdag tynger de amerikanske futures. Futures på Dow Jones og S&P falder 0,4 pct., mens tech-aktierne i Nasdaq i futuresmarkedet ligger med et drop på godt 1 pct. i Asien.

S&P 500-indekset faldt tirsdag 0,4 pct. til 2119,21, og Dow Jones endte dagen med et minus på 1,0 pct. i 17.919,29. Teknologiaktierne i Nasdaq-indekset var dagens mindst faldende med et drop på 0,2 pct.til 5208,12. Det var dog før de store skuffelser fra Apple og Microsoft blev annonceret.

Omsætningen lå på det normale med 710 mio. aktier handlet på New York Stock Exchange, mens Nasdaq-børsen omsatte 1,7 mia. aktier.

- Lige nu handler det om resultaterne, og hvad forventningerne er for næste kvartal, og om hvornår Federal Reserve endelig er klar til at forhøje renterne. Hvis man ser på markedets værdiansættelse, er den ikke helt skæv, men det kræver en god indtjening, siger aktiechef Thomas Garcia fra Thornburg Investment Management i New Mexico til Bloomberg News.

Inden børstid tog Harley-Davidson en tur ned ad Wall Street. Den ikoniske motorcykel-producent havde lidt modvind i andet kvartal, hvor omsætningen faldt en anelse. "Valutadrevet konkurrencepres i USA" og "indsats for at levere på linje med efterspørgslen", lød forklaringen. Den blev godtaget af investorerne, der sendt MC-aktien næsten 5 pct. højere.

Det amerikanske forsikringsselskab Travelers, der er Dow Jones medlem, kom ud af andet kvartal med et noget bedre resultat end ventet af analytikere. Aktien fik et skub op på 1,8 pct.

It-mastodonten IBM stod til regnskab for udviklingen i andet kvartal, der blev fremlagt efter børsslut mandag aften. Regnskabstallene var generelt skuffende, og aktien faldt 6 pct.

Teleselskabet Verizon overgik forventningerne på baggrund af en stor vækst i antallet af abonnenter. Alligevel var der en nedjustering af helårsforventningerne, og aktien dykkede 2,5 pct.

Det var dog efter børstid at interessen samlede sig. Regnskaber fra Apple, Microsoft og Yahoo stod på programmet, og det blev ikke opmuntrende læsning.

Apple skuffede trods et kanonsalg og en solid indtjening. Overskuddet lød på 1,85 dollar per aktiemod sidste års 1,29 dollar per aktie og analytikernes forventninger på 1,81 dollar per aktie.

Den negative reaktion skyldes blandt andet, at Apple "kun" solgte 47,5 mio. Iphones svarende til 59 pct. flere end året før. Men det var lavere end aktieanalytikernes forventninger, der havde estimeret et salg på 49 mio.

En stor skuffelse var også indeværende kvartals forventede omsætning mellem 49 og 51 mia. dollar. Det var lavere end Wall Street-analytikernes estimerede salg på 51,1 mia. dollar.

Apple-aktien faldt ikke mindre end 6,9 pct. i eftermarkedet efter et fald på 1 pct. i den ordinære handel.

Heller ikke Yahoo kunne leve op til forventningerne. Koncernen fik et justeret overskud per aktie på 0,16 dollar mod 0,25 dollar i samme periode sidste år, og analytikernes forventede overskud på 0,19 dollar per aktie. Yahoo-aktien faldt 1,8 pct. i eftermarkedet.

Microsoft fik et tab på 3,2 mia. dollar fra april til juni som begrundes med købet af finske Nokias enhed for mobiltelefoner. Det har udløst kæmpe nedskrivninger på 7,5 mia. dollar og restruktureringsudgifter for yderligere en håndfuld mia.

Ses der på det justerede resultat, var der tale om et overskud på per aktie på 0,62 dollar mod sidste års 0,57 dollar og analytikernes forventede 0,58 dollar.

Indtjeningen fra salget af software halter også, og de nye produkter som Office 365 og Windows 10 er formodentlig ikke i stand til at indhente det tabte terræn foreløbigt.

Microsoft-aktien faldt 4,0 pct. i eftermarkedet.

Resten af ugen byder på regnskaber fra blandt andre Boeing, Coca-Cola, Texas Instruments, McDonald's, General Motors, Starbucks og Amazon.com blot for at nævne nogle få.

/ritzau/FINANS

 

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk