Aktier: Skuffende nøgltetal gjorde ondt på aktiemarkedet

Et skuffende tysk nøgletal for de finansielle aktørers tillid til den umiddelbare økonomiske fremtid tvang tirsdag formiddag de europæiske aktier ud i et samlet fald, der ved middagstid havde tvunget det fælleseuropæiske Stoxx 600 indeks 1,0 pct. ned til 396,38.

Zew-tillidsindikatoren, der er udarbejdet af Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung (Zew) og afspejler vurderingen af Tysklands økonomiske situation blandt institutionelle investorer og økonomer, skuffede med et indeks på 54,8 for forventninger til de kommende seks måneder. Markedet havde ventet et indeks på 59,4 ifølge Bloomberg News. Til gengæld er vurderingen af den nuværende situation mere positiv end ventet.

Før offentliggørelsen af tillidsindekset lå Stoxx 600 i 399,49.

På de store europæiske aktiemarkeder er der tirsdag middag indeksfald på 0,9 pct. for CAC 40 i Paris og på 1,48 pct. for DAX-indekset i Frankfurt, hvor Zew-tallet rammer hårdest. I London er FTSE100-indekset uændret.

Selskabsspecifikt har blandt andre franske Peugeot en dårlig dag med et kursfald på 6,7 pct. Bilkoncernen, der også omfatter Citroen, holder kapitalmarkedsdag på en tirsdag, hvor salgstal fra den europæiske bilindustri ellers peger på stigende salgsfremgang, der i februar nåede 7 pct. Men for PSA Group steg salget blot 1,1 pct.

Mellem cementkolosserne Lafarge og Holcim er der opstået uenighed om væsentlige vilkår i den planlagte fusion. Det drejer sig både om de finansielle forhold og ledelsen af den planlagte fusion. Usikkerheden koster franske Lafarge et kurstab på 2,2 pct., mens schweiziske Holcim falder 2,1 pct. Finanshuset Kepler Cheuvreux vurderer ifølge Bloomberg News, at chancen for gennemførelsen af fusionen er reduceret til under 50 pct. fra 95 pct.

Mineselskabet Antofagasta mister 3,4 pct. i London efter offentliggørelse af årsregnskab med skuffende salg og resultater.

På Stoxx-indeksets solside luner energiselskaberne sig med kursstigninger på op til 10,7 pct. for norske Premier Oil, mens britiske Tullow Oil mere beskedent nøjes med et plus på 6 pct.

Aktierne i den britiske trio Ophir Energy, Seadrill og Genel Energi stiger 2,9-3,2 pct.

Kursstigningerne, der går mod tirsdagens tendens for cykliske aktier ses ifølge Bloomberg News som reaktion på mandagens kursfald for sektoren.