Aktier: Skuffende jobrapport sendte Wall Street baglæns

Læs mere
Fold sammen

De amerikanske aktier lukkede med kursfald fredag efter en massiv skuffelse fra den vigtige arbejdsmarkedsrapport for maj.

Indikationerne fra arbejdsmarkedet var så sløje, at en udskydelse af den ventede stramning af pengepolitikken fra den amerikanske centralbanks side vurderes at kunne blive konsekvensen.

Fredag lukkede S&P 500-indekset med et minus på 0,3 pct. i 2099,13. De tunge aktier i Dow Jones faldt 0,2 pct. til 17.808,06, mens Nasdaq-papirerne droppede 0,6 pct. til 4942,52.

Mandag morgen ligger de asiatiske markeder med kursfald med Tokyo i front. De amerikanske futures falder samtidig 0,1 pct.

Fredagens jobrapport viste den laveste jobskabelse i seks år. Beskæftigelsen uden for landbruget voksede med blot 38.000 personer i maj eller 122.000 færre, end økonomerne havde ventet.

Oveni blev jobskabelsen i april måned samtidig revideret ned til 123.000 fra 160.000.

ENKELTE LYSPUNKTER I SKUFFENDE RAPPORT

Trods den svage jobskabelse var der dog positive ting i rapporten. Arbejdsløsheden faldt overraskende til 4,7 pct. fra 5,0 pct., mens lønningerne steg henholdsvis 0,3 pct. på månedsbasis og 2,5 pct. set i forhold til samme tid sidste år. Økonomerne havde ventet et fald i arbejdsløsheden til 4,9 pct., samt lønstigninger på henholdsvis 0,2 pct. og 2,5 pct.

- Selv om det på overfladen er en meget skuffende jobrapport, kan noget af det bruges. Alle de, der får glæde af en meget lavere dollarkurs, har haft en god dag - i alt fald er det et plaster på såret på en ellers rigtig dårlig dag på markedet, siger aktiechef Michael James fra Wedbush Securities i Los Angeles til Bloomberg News.

Den lave jobskabelse fik det højtstående medlem af Federal Reserves pengepolitiske komite Lael Brainard til at bemærke, at den "nedslående" jobrapport indikerer, at arbejdsmarkedet er svækket, og hun gentog tidligere advarsler mod at stramme pengepolitikken for hurtigt.

Centralbankchef Janet Yellen skal tale mandag eftermiddag, og markedet vil spidse ører for indikationer om ændringer i tonen i forhold til Federal Reserves vurdering af udviklingen, der på det seneste i stigende grad har peget mod op til flere renteforhøjelser i år.

FREM OG TILBAGE ER LIGE LANGT

Med fredagens negative marked kan sidste uges udvikling på Wall Street gøres op til et rundt nul for såvel S&P-indeksets som Dow Jones-indeksets vedkommende, mens Nasdaq-aktierne er steget 0,2 pct. over de fem handelsdage.

Kun fire underindeks i S&P-indekset lukkede med plus fredag. De defensive aktier i forsyningssektoren lå i top, mens råvare-sektoren fik glæde af den ganske kraftige dollarsvækkelse som blev resultat af den negative arbejdsmarkedsrapport.

KLØ TIL FINANSAKTIERNE

Modsat var der udsalg i især finansaktierne, idet bankerne nu igen forventes se frem til at skulle slås med lave renter i endnu længere tid.

- Bankerne har brug for fremgang i økonomien til at opnå den nødvendige udlånsvækst, og rapporten kan signalere, at ikke alt er i top. Finansaktierne bryder sig ikke om yderligere usikkerhed omkring Federal Reserve - og det er det, der er sket, siger finansaktie-specialist Jesse Lubarsky fra Raymond James & Associates i New York til Bloomberg News.

Også forsikringsselskaberne får sværere ved at sikre sig det nødvendige afkast til at leve op til forpligtelserne over for kunderne.