Aktier: Skuffende bilsalg trak Wall Street ned

De amerikanske aktier lukkede med kursfald mandag, hvor et skuffende bilsalg var med til at ødelægge stemningen, der i forvejen er tynget af spørgsmålstegn ved den nye regerings evne til at levere den lovede pro-business politik.

Stockfoto: De amerikanske aktier lukkede med kursfald mandag, hvor et skuffende bilsalg var med til at ødelægge stemningen, der i forvejen er tynget af spørgsmålstegn ved den nye regerings evne til at levere den lovede pro-business politik. Fold sammen
Læs mere
Foto: isak55

Investorerne ser frem mod mødet mellem den amerikanske præsident, Donald Trump, og den kinesiske præsident, Xi, der indledes torsdag og afsluttes fredag, der også er dagen for den amerikanske arbejdsmarkedsrapport.

Samlet sluttede S&P 500-indekset med et fald på 0,2 pct. til 2358,84. Det tunge Dow Jones-indeks veg 0,1 pct. tilbage til 20.650,21, mens Nasdaq-papirerne droppede 0,3 pct. til 5894,68.

Mandag morgen ligger de asiatiske markeder med negativ undertone. De amerikanske aktiefutures falder samtidig op mod 0,2 pct.

Aktiekurserne faldt fra start mandag, efter at nogle amerikanske stater beskyldte præsident Donald Trump for ulovligt at suspendere standarder for energieffektivitet.

Det er blot to uger efter, at Trump-regeringen måtte trække den lovede reform af sundhedssystemet tilbage på grund af manglende støtte.

»Der er ikke en enkelt stor årsag til nedgangen i markedet, men der er mange små grunde. Investorerne håber stadig, at Trump kan levere på noget af hans dagsorden, men de er nervøse og begynder at tilbagediskontere nogle af de fordele, de forventede ville komme«, siger chefinvestor Brad McMillan, fra Commonwealth Financial i Massachusetts til Reuters.

De økonomiske nøgletal viste den ventede udvikling i de amerikanske indkøbschefers indeks over aktiviteten i fremstillingsindustrien, ISM. Indekset faldt som forudset til 57,2 i marts fra 57,7 måneden før.

Prisindekset steg samtidig til 70,5 fra 68,0 i februar. Her var konsensus indeks 66.

Og de amerikanske anlægsinvesteringer steg 0,8 pct. i februar i forhold til måneden før, hvilket skuffede i forhold til den ventede stigning på 1,0 pct.

BILSALG SKUFFEDE

De store bilproducenters salgstal for marts lå under markedets forventninger, og det blev opfattet som et tidligt signal om, at den lange periode med markante stigninger i salget er ved at miste pusten.

»Det skuffende bilsalg er noget investorerne holder øje med, for det er meningsfulde nyheder«, siger chefstrateg Michael O'Rourke fra JonesTrading i Connecticut til Reuters.

General Motors droppede 3,4 pct., Fiat Chrysler faldt 4,8 pct., og Ford lukkede 1,7 pct. lavere, hvilket var med til at trække hele indekset over forbrugsgode-relaterede koncerner 0,5 pct. ned.

Til gengæld overhalede Tesla de traditionelle bilproducenter indenom. Koncernens aktie steg 7,3 pct. i slipstrømmen af meddelelsen om, at 25.000 biler kørte ud fra fabrikkerne i årets første kvartal. Det var langt mere end analytikerne havde ventet, og det lægger op til et stærkt år for elbilproducenten.

Kun tre sektorer sluttede positivt, og det var primært med hjælp fra Donald Trump, idet telesektoren endte med dagens bedste udvikling, efter at præsidenten mandag underskrev en ophævelse af Obama-æraens bredbånds-regler for privatlivets fred.

Det var trods kraftig kritik af lovforslaget, der ses som en entydig gevinst for teleselskaberne AT&T, Comcast og Verizon.