Aktier: Skuffelse og bekymringer gav brede fald

De amerikanske aktier dykkede torsdag efter skuffende data fra arbejdsmarkedet sammenholdt med en let aggressiv tone i Federal Reserves pengepolitiske komite, mens stigende spændinger på den koreanske halvø lagde yderligere pres på investorernes i forvejen tyndslidte tillid.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: BRYAN R. SMITH

S&P 500-indekset sluttede med et tab på 0,9 pct. til 2409,75. Det tunge Dow Jones-indeks faldt samtidig 0,7 pct. til 21.320,04, mens Nasdaq-indekset sluttede dagen med et drop på 1,0 pct. til indeksværdien 6089,46.

Oven i de geopolitiske spændinger var der en vis nervøsitet at spore over udsigten til mødet mellem præsident Donald Trump og hans kolleger fra ikke mindst Rusland og Kina, mens det spændte forhold til Tysklands kansler, Angela Merkel, også kan bidrage til en negativ stemning ved weekendens G20-møde i Hamburg.

Torsdagens forløber for fredagens vigtige amerikanske arbejdsmarkedsrapport varslede ikke godt.

ADP's beskæftigelsesrapport over det private amerikanske jobmarked viste en stigning på 158.000 job i juni. Økonomerne havde ventet en stigning på 188.000 job ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News - efter en stigning på 230.000 job måneden inden.

»ADP-rapporten var temmelig "blød", og investorerne blev lidt nervøse. Og økonomerne vurderer, at Federal Reserve er temmelig bekymret over den lave inflation, men tror, at den stadig fortsætter med at hæve renten, fordi den er nødt til at gøre et eller andet,« siger chefstrateg Anthony Conroy fra Abel Noser i New York til Reuters.

Netop svage økonomiske data og den lave inflationstakt var hovedpunkter i referatet fra Federal Reserves pengepolitiske møde i juni, der blev offentliggjort sent onsdag.

Det fremgik også, at rentekomiteen er splittet, når der gælder betydningen for planerne om renteforhøjelser.

Fredag morgen ligger de amerikanske futures med stigninger på 0,1 pct. i S&P 500, mens Nasdaq lægger fra med godt 0,2 pct.

RØDT OVER HELE LINJEN

Der var røde tal over det hele på sektorbasis i S&P 500-indekset torsdag.

Værst gik det ud over investorerne i telesektoren med et drop på 2,3 pct., mens ejendomsselskaberne, der ellers virker som defensivt placeringssted i urolige aktietider, dykkede 1,9 pct. på baggrund af stigende renter.

Netop stigende renter arbejder generelt til fordel for finanssektoren, men heller ikke her var der bid, idet segmentet lukkede dagen med et fald på knap 0,7 pct.

Og trods en markant vending i oliepriserne efter overraskende store lagerfald endte oliegiganterne Exxon og Chevron med fald på 0,8-0,9 pct., hvilket var med til at trække undergruppen ned med 1,1 pct.

Blandt enkeltaktierne var der skuffelse over Tesla, der faldt 5,6 pct., efter at elbil-producentens Model S ikke opnåede topplacering i tests hos myndighedernes Insurance Institute for Highway Safety.

General Electric dykkede 3,8 pct., efter at EU-kommissionen har beskyldt selskabet for at give vildledende oplysninger om en fusionsaftale. Der er tale om opkøbet af den danske producent af vindmøllevinger LM Wind Power. Papiret var det største negative træk i Dow Jones.

I den lidt lettere ende imponerede blonderne og lingeriet hos Victoria's Secret langt fra de hærdede pengemænd. L Brands, der ejer undertøjskæden, faldt 14 pct. efter et skuffende salg i juni.