Aktier: Skidt start på julemåneden i USA

De amerikanske aktier kunne ikke holde tempoet oppe torsdag, hvor udsalg i teknologisektoren overskyggede de stigninger i finansselskaberne, der stadig har baggrund i fortsat stigende amerikanske renter.

Foto: MIKE THEILER. ARKIVFOTO
Læs mere
Fold sammen

Kun de tunge industriaktier i Dow Jones lukkede dagen i plus.

Samlet blev det til et fald i S&P 500-indekset på 0,4 pct. til 2191,08, mens Dow Jones modsat steg 0,4 pct. til 19.191,93. Nasdaq-papirerne droppede til gengæld hele 1,4 pct. til 5251,11.

»Der er potentiale for højere renter som følge af større underskud, og det er årsag til, at nogle af de rentefølsomme segmenter er kommet under pres. På den anden side er det endnu en dag med stigninger i oliesegmentet og hos de selskaber, som vil få glæde af højere infrastrukturudgifter,« siger chefinvestor Bill Schultz fra McQueen, Ball & Associates i Pennsylvania til Bloomberg News.

Fredag morgen ligger de asiatiske aktiemarkeder generelt underdrejede. De amerikanske aktiefutures ligger samtidig med fald på 0,2-0,3 pct.

GANSKE GODE NØGLETAL

Fra nøgletalsfronten kom der intet, der vil kunne få Federal Reserves pengepolitiske udvalg på andre tanker, når FOMC træder sammen for sandsynligvis at hæve renter om knap to uger.

Godt nok meldte 268.000 amerikanere sig som førstegangsledige i sidste uge mod de ventede 253.000 nye ledige, men fra industrien var der solide aflæsninger af aktivitetsniveauet i både ISM-undersøgelsen og i PMI-opgørelsen.

ISM Manufacturing for november landede på 53,2 mod økonomernes estimerede indeks på 52,5 og det senest rapporterede indeks på 51,9.

Og den endelige opgørelse fra Markit US Manufacturing PMI for november var 54,1, mens økonomerne forventede et uændret indeks på 53,9.

Til gengæld skuffede de amerikanske anlægsinvesteringer en anelse med en stigning på 0,5 pct. i oktober i forhold til måneden før. Der var ventet en stigning på 0,6 pct.

NÆSTEN 50/50

Der var næsten balance mellem fald og stigninger i undergrupperne i S&P 500-indekset.

Af de seks segmenter, der lukkede i rødt, var it-aktierne de tungeste. Microsoft faldt 1,8 pct., og Facebook droppede 2,8 pct., mens Texas Instruments og Qualcomm tog dyk på henholdsvis 4,8 pct. og 5,8 pct.

Samlet faldt sektoren 2,3 pct.

I den modsatte ende lå finansaktierne bedst blandt de fem undergrupper, der sluttede dagen med sorte tal på bundlinjen. Fortsat stigende renter trak bankerne op, idet udsigterne til indtjeningen stiger i takt med renternes himmelflugt.

Sektorstigningen blev på 1,6 pct. med banker som Wells Fargo og JPMorgan i front med stigninger på godt 2 pct., mens dagens helt store vinder var Goldman Sachs. Aktien i investeringsbanken steg 3,4 pct.

Efter børstid fremlagde tøjkæden Gap et fald på 1 pct. i det sammenlignelige salg i november. Analytikere havde ventet et fald på mere beskedne 0,4 pct., og aktien faldt 1,2 pct. i eftermarkedet.

Kaffekæde Starbucks mister topchefen, Howard Schultz, i april næste år. I stedet overtager Kevin Johnson direktørstolen, mens Howard Schultz udnævnes til formand for bestyrelsen. Aktien faldt 3,3 pct. i eftermarkedet.