Aktier: Skidt regnskabsstart og øget nervøsitet gav kursfald

En stigende tro på en renteforhøjelse kombineret med en skidt start på regnskabssæsonen for tredje kvartal gav kurfald på Wall Street tirsdag, hvor markedet igen var i fulde omdrejninger oven på mandagens fejring af Columbus Day.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: SPENCER PLATT

500-indekset lukkede med et minus på 1,2 pct. til 2136,73. De tunge aktier i Dow Jones faldt 1,1 pct. til 18.128,66, mens Nasdaq-papirerne lukkede med et tab på 1,5 pct. i 5246,79.

Omsætningen lå knap 30 pct. under normalen på New York Stock Exchange.

Kursfaldet blev trukket frem af regnskabsaktuelle Alcoa, der skuffede fælt og indledte den ny regnskabssæson på værste vis med det største drop i syv år.

Samtidig var der fald i sundhedssektoren, mens en markant styrkelse af dollar sendte nye nervøse trækninger gennem markedet, da en stærk dollar vurderes at give de amerikanske eksportvirksomheder problemer.

Og for at føje spot til skade, gav dollarstyrkelsen anledning til prisfald i råvaremarkedet med vigende kurser på de dertil relaterede selskaber til følge.

»Der er adskillige faktorer, som vejer tungt i markedet lige for tiden. Resultaterne, den politiske scene, Federal Reserve og oliepriserne, der får et pusterum efter stærke stigninger. Normalt overgår virksomhederne forventningerne, men her helt tidligt på sæsonen ser det ud til, at det ikke bliver tilfældet,« siger chefstrateg Alan Gayle fra RidgeWorth Investments i Atlanta, Georgia, til Bloomberg News.

RØDT OVER HELE LINJEN

Der var negative fortegn i samtlige 11 sektorer i S&P 500. Værst gik det sundhedssektoren, der lukkede med et fald på 2,5 pct. efterfulgt af råvareselskaberne, der dykkede 1,3 pct.

Medicinalselskabet Illumina kunne ikke leve op til analytikernes forventninger, da koncernen har måtte se en reduceret efterspørgsel efter selskabets produkter i øjnene. Aktien styrtdykkede næsten 25 pct., men det skal dog ses i lyset af en stigning på over 30 pct. i sidste kvartal på spekulationer om en budkrig, efter et købstilbud fra Roche blev fremsat.

I råvaresektoren droppede Alcoa 11 pct. efter et sløjt startskud på den ny regnskabssæson, idet selskaber skuffede på så godt som samtlige parametre.

»Alcoa er altid først ude og ses som et barometer for fremstillingsaktiviteten. Investorerne vil se stærke rapporter især i betragtning af, at renten kan være på vej op. Miljøet for virksomhederne vil være mindre ekspansivt,« vurderer analytiker Chris Gaffney fra EverBank over for Bloomberg News.

Regnskabet fra den 128 år gamle aluminiumsproducent er det sidste, før selskabet opdeles i to.

"Upstream"-sektionen, som i fremtiden vil beholde navnet Alcoa, skal stå for den traditionelle produktion af aluminium i smelteværker, mens "downstream"-delen, der får navnet Arconic, vil beskæftige sig med raffineret aluminium til især luftfarts- og bilindustrien.

Omsætningsmæssigt bliver de to virksomheder nogenlunde lige store. Opdelingen ventes at finde sted 1. november.

Onsdag morgen siver aktiemarkederne i Fjernøsten. De amerikanske aktiefutures ligger samtidig med stigninger på 0,1-0,2 pct.

/ritzau/FINANS