Aktier: Skidt månedsafslutning i USA, men fin start på december

De amerikanske aktiemarkeder faldt på novembers sidste handelsdag på Wall Street mandag. De store indeks lukkede tæt på dagens laveste niveauer efter fald i især medicinalindustrien og detailvirksomhederne.

Til gengæld er der lagt op til anderledes positive toner på decembers første handelsdag. De amerikanske aktiefutures ligger ved seks-tiden tirsdag morgen med stigninger på 0,5-0,6 pct.

S&P 500-indekset sluttede mandag med et minus på 0,5 pct. til 2080,41, mens de tunge aktier i Dow Jones droppede 0,4 pct. til 17.719,92. Teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq-indekset lukkede med dagens mindste udsving - et fald på knap 0,4 pct. til 5108,67.

Omsætningen var i top efter de yderst stille dage omkring Thanksgiving og Black Friday i sidste uge. Samtidig var det tid til at justere positionerne inden månedsskiftet og indeværende uges store markedspåvirkende makroøkonomiske begivenheder: Torsdag holder ECB pengepolitiske møde og Federal Reserve-chef Janet Yellens taler, mens den amerikanske arbejdsmarkedsrapport fremlægges fredag.

- Dette er en forholdsvis stor uge med ECB torsdag og jobrapporten på fredag. Markedet ser frem til en renteforhøjelse fra Federal Reserve i december og yderligere lempelser fra ECB, så det kommer til at være et par heftige uger, der skal bringe os frem til afslutningen af året, siger aktiehandler Mark Kepner fra Themis Trading i New Jersey til Bloomberg News.

Med mandagens kursfald endte november med et plus i S&P-indekset på knap 0,1 pct., og Dow Jones steg 0,3 pct., mens Nasdaq-indekset distancerede sig fra de øvrige med en stigning på 1,1 pct. over måneden.

Mandagens makrodata skuffede en anelse. Indkøbschefernes forventningsindeks i Chicago-regionen, Chicago PMI, viste 48,7 i november, hvor analytikerne havde ventet et indeks på 54,0 mod 56,2 i oktober.

Og antallet af igangværende bolighandler i USA steg 0,2 pct. i oktober sammenlignet med måneden før. Der var ventet en stigning på 1 pct.

Set på årsbasis var der 2,1 pct. flere igangværende bolighandler end tilfældet var i samme måned et år forinden. Økonomerne ventede en stigning på 4,3 pct.

Årets store shoppingdag, Black Friday, var ikke en entydig succes. Startskuddet på julehandlen har fået stærk konkurrence af de internetbaserede detailforretninger, og salget i de fysiske amerikanske butikker vil ifølge et estimat fra Shoppertrak formentlig falde i forhold til sidste år.

Detailkæden JC Penney faldt 2,9 pct., og Macy's droppede 2,3 pct., mens Wal-Mart lukkede med et minus på 1,8 pct.

De forventede salgstal fra Cyber Monday lagde til gengæld fokus over på virksomheder som Paypal og Amazon. Paypal steg 0,2 pct., og Amazon øgede 1,3 pct.

Den amerikanske medicinalgigant Eli Lilly, der konkurrerer med blandt andet danske Novo Nordisk, har fået godkendt diabetespillen Jardiance til behandling af type 2-diabetes i Canada. Medicinalaktierne var dog i defensiven, og Lilly faldt 1,9 pct., mens kollegaen Merck samtidig dykkede 1,8 pct.

/ritzau/FINANS

 

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk