Aktier: Skidt august-afslutning og ringe september-start i USA

Læs mere
Fold sammen

De amerikanske aktier lukkede august med kursfald. Dermed blev sommermåneden den elendigste i mere end tre år, idet man skal tilbage til maj 2012 for at finde tilsvarende ringe kursudvikling.

Og starten på september ser ikke ud til at blive ret meget bedre. Faldende aktivitet i den kinesiske industrisektor trækker igen de globale markeder ned, og de amerikanske aktiefutures ligger ved 6-tiden tirsdag morgen med fald på 1,7 pct.

S&P 500-indekset lukkede mandag med et minus på 0,8 pct. til 1972,18. De tunge aktier i Dow Jones faldt 0,7 pct. til 16.528,03, mens teknologiaktierne i Nasdaq-indekset droppede 1,1 pct. til 4776,51.

Dermed endte august med et tab i S&P-aktierne på 6,3 pct., mens Dow Jones droppede 6,6 pct. og Nasdaq-aktierne faldt 6,9 pct.

- Der er så mange nerver lige nu, og i det miljø kan man komme ind om morgenen, og så er der kommet et eller andet på tværs fra Europa eller Asien, som er det, der flytter markedet. Masser af investorer ønsker at købe på en korrektion, men efter den seneste uge er de stoppet op og vurderer nu, hvor lang tid det her kommer til at vare, siger aktiehandler Steve Bombardiere fra Conifer Securities LLC i New York til Bloomberg News.

Omsætningen lå fortsat over det normale med 1,1 mia. aktier på New York Stock Exchange, mens Nasdaq-børsen omsatte 1,8 mia. aktier.

Fra nøgletalsdagsordenen mandag var der indkøbschefernes forventningsindeks fra Chicago-regionen, Chicago PMI. Indekset udviklede sig stort set som ventet med 54,4 i august mod de ventede 54,5 og fra julis 54,7.

Sektormæssigt var olierelaterede aktier i vælten efter, at WTI-olie først faldt 2 pct. for derefter at stige 7 pct. Baggrunden for det spektakulære come-back var oplysninger om, at oliekartellet Opec er parat til at drøfte udbuddet med andre producenter for at opnå "fair" priser.

Chesapeake Energy gik fra et minus på 4 pct. i den indledende handel til at lukke med et plus på 5 pct. Også oliegiganterne Chevron og Exxon Mobil steg i det ellers ganske sure marked.

I den modsatte ende lå medicinalaktierne og it-selskaberne. Merck faldt 2,7 pct., mens Yahoo og Facebook droppede henholdsvis 2,7 pct. og 1,4 pct. Twitter sluttede derimod med et plus på 3,5 pct., efter at investeringsbanken Suntrust hævede anbefalingen af mikro-blog selskabet.

Streamingtjenesten Netflix faldt 2,2 pct., efter at selskabet i weekenden offentliggjorde, at det ikke vil forny sin kontrakt med tv-selskabet Epix. Netflix vil fremover fokusere på selv at producere film frem for at skulle dele film og serier med konkurrerende udbydere.

Med til historien hører dog, at Netflix-aktiens værdi er tredoblet i år.

Olieselskabet Phillips 66 har fået Warren Buffets Berkshire Hathaway som investor. Berkshire Hathaway har investeret 4,5 mia. dollar i olieraffineringsselskaber, og med Warren Buffets vanlige nyhedstække gav det en kursstigning i Phillips på 2,4 pct.