Aktier: Skidt aktieuge ser også ud til at slutte drøjt

Det amerikanske aktiemarked åbner med fald fredag eftermiddag, og dermed ser en svag aktieuge ud også til at slutte drøjt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Investorerne lader til at holde sig på sidelinjen frem mod næste uges rentemøde i den amerikanske centralbank, der forventes at komme med den første renteforhøjelse i omkring ni år.

Efter kort tids handel falder de tre toneangivende amerikanske aktieindeks, S&P 500, Nasdaq og Dow Jones, 1,1-1,2 pct. Dermed har denne uge budt på fald fire ud af fem dage.

- Det har været en usikker uge. Alle regner med, at vi kommer til at se en renteforhøjelse den 16. december. Men at lave et stort væddemål på det ene eller andet virker for mig at se risikabelt, siger Nick Ford, der er porteføljemanager ved investeringsfirmaet Miton Group, til Bloomberg News.

På onsdagens rentemøde i den amerikanske centralbank, Federal Reserve, er det markedets forventning, at banken hæver renten og dermed tager første skridt på vej mod en normalisering af pengepolitikken.

Banken har siden 2008 holdt renten nær nul i et forsøg på at understøtte økonomien oven på finanskrisen, og omkring 80 pct. af økonomerne adspurgt af Bloomberg regner med en renteforhøjelse, da den amerikanske økonomi nu er i god form.

Ser man på fredagens aktiemarked, er der blandt selskaberne fokus på kemikaliegiganterne Dupont og Dow Chemical, der efter flere dages rygter nu har meddelt, at de fusionerer. Selskaberne, der samlet har en markedsværdi af omkring 130 mia. dollar, vil herefter splitte sig i tre selskaber.

Dupont-aktien falder 5,8 pct., mens Dow Chemical-aktien dykker 2,9 pct. i de første handler.

Derimod er der bedre stemning omkring vindparkudvikleren og Vestas-kunden Sunedison, der har solgt to store projekter med Vestas-møller til Terra Nova Renewable Partners, som selskabet i september etablerede sammen med JP Morgan Asset Management til investering i vindmølleprojekter.

Den samlede værdi af transaktionen er opgjort til 787 mio. dollar, og Sunedison-aktien stiger omkring 6 pct.

Der er også kurshop til softwareproducenten Adobe Systems, der sent torsdag kom med regnskab for fjerde kvartal af regnskabsåret 2014/2015.

Indtjeningen per aktie løb op i 0,62 dollar, og det var højere end forventet, da analytikere adspurgt af Bloomberg havde regnet med en indtjening på 0,60 dollar. Adobe-aktien ser ud til at gå weekend i plus, da den er åbnet med en stigning på 2,8 pct.

/ritzau/FINANS

 

Aske Muff +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk