Aktier: Skatteaftale sender Vestas til tops

Med Vestas spidsen følger det danske aktiemarked mandag i hælene på stigninger i Asien og USA. Stemningen er høj, efter at republikanerne ser ud at være nået til enighed om en skattereform, som vil kunne blive vedtaget i løbet af ugen, og som umiddelbart tegner lovende set med Vestas-briller.

Med Vestas spidsen følger det danske aktiemarked mandag i hælene på stigninger i Asien og USA. Stemningen er høj, efter at republikanerne ser ud at være nået til enighed om en skattereform, som vil kunne blive vedtaget i løbet af ugen, og som umiddelbart tegner lovende set med Vestas-briller. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris

Skattereformen sendte fredag de amerikanske aktieindeks i rekord, og stigningerne er fortsat i Asien, hvor investorerne også har kunnet glæde sig over stærke japanske eksporttal for november.

Det nye toneangivende danske indeks, C25, som mandag har overtaget rollen fra C20 Cap, stiger med 1,1 pct. fra åbningen til niveau 1135,13.

LUPPEN RETTET MOD VESTAS

Herhjemme er Vestas i fokus. Skattereformen, som politikerne i USA nu ser ud til at være blevet enige om, er rigtig godt nyt for den danske vindmølleproducent sammenlignet med de forslag, der lå på bordet fra henholdsvis Senatet og Repræsentanternes Hus, der begge truede med at afspore vindindustrien.

Det vurderer aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank, som alligevel ser reformen skabe forringelser, der kan få en »mærkbar effekt på vindindustrien i USA«.

Han henviser her til indførelsen af Beat-skatten, som kan sende rystelser igennem vindindustrien, selv om lovteksten er justeret i forhold til Senatets oprindelige udspil og nu delvist friholder skatte- og investeringsrabatter relateret til vedvarende energi.

Såledeles er investorer i vedvarende energiprojekter sikret 80 pct. af deres skatterabatter frem til 2025.

Ikke desto mindre er der fortsat tale om en forringelse, men det er ifølge aktieanalysechefen endnu for tidligt at spå om, hvorvidt det sænker aktivitetsniveauet med 10 pct. eller 25 pct. i forhold til udsigterne med de hidtidige regler.

»Effekterne kan blive synlige allerede i ordreindgangen i 2018-2019 og vi lytter med stor interesse på kommentarerne fra industrien i de næste uger,« skriver Jacob Pedersen i en kommentar.

Fredag faldt Vestas med 1,3 pct. til 419 kr., men mandag morgen stiger aktien med 4,8 pct. til 439 kr.

»Hvis den amerikanske skattereform bliver som det aktuelt ser ud, er der god grund til på kort sigt at holde fast i sine Vestas-aktier,« skriver investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen i en kommentar.

DANSKE og NORDEA JUSTERET

Royal Bank of Canada har haft flere banker under luppen, og det har mandag kastet kursmålsændringer af sig for både Nordea og Danske Bank. Banken ser nu et kursmål for Nordea-aktien på 93,17 kr. i dansk regning (125 svenske kr.) mod tidligere 86 kr., mens Danske Bank-aktien løftes til 270 kr. fra 260 kr.

For begge banker gentages »outperform«-anbefalingen.

Aktien i Danske Bank stiger 1,8 pct. til 243,40 kr., og Nordea steg 1,5 pct. til 75,60 kr.

Novozymes har endnu ikke fundet en ny finansdirektør efter fyringen af Benny Loft. Ifølge Berlingske Business har topchef Peder Holk Nielsen tidligere fortalt, at han ville blive meget skuffet, hvis det ikke skete inden jul, men det når ikke at ske. Novozymes stiger med 0,6 pct. til 346,40 kr., men ligger dermed placeret i den nederste femtedel af C25-indekset.

Nilfisk kan igen få opmærksomhed i forbindelse med den fusion med konkurrenten Tennant, som en amerikanske storaktionær foreslog i sidste uge.

Børsen skriver, at bestyrelsesformand, Jens Due Olsen, er åben for fusion. Tennant tøver, men en skuffende udvikling presser Tennants topchef, Chris Killingstad, skriver avisen.

Nilfisk er steget næsten 15 pct., siden fusionen kom på tale midt i sidste uge. Mandag åbner aktien dog 0,1 pct. lavere 341,20 kr.

Der kommer mandag regnskab fra Brd. Klee.

/ritzau/FINANS