Aktier: Sivende kurser på Wall Street efter udskudt afgørelse

Foto: STAFF.
Læs mere
Fold sammen

De amerikanske aktier faldt en anelse torsdag, efter at de republikanske politikere udskød den længe ventede afstemning om præsident Donald Trumps sundhedsreform, som var udset til at erstatte og tilbagerulle Obamacare.

Afstemningen, der ventes gennemført fredag, ses som et barometer for mulighederne for gennemførelse af den nye præsidents bredere dagsorden med blandt andet skattelettelser og deregulering.

S&P 500-indekset sluttede med et minus på godt 0,1 pct. til 2345,96. Dow Jones-indekset faldt under 0,1 pct. til 20.656,58, mens Nasdaq-papirerne også sivede knap 0,1 pct. til 5817,69.

- Det er noget overraskende, at markedet ikke falder mere end det her. Jeg tror ikke, at investorerne har opgivet håbet, men entusiasmen er bestemt blevet reduceret, vurderer chefinvestor Jack Ablin fra BMO Private Bank over for Bloomberg News.

Siden har præsident Donald Trump afvist at forhandle mere om lovforslaget, og han kræver en afstemning fredag.

- Hvis forslaget af en eller anden grund bliver stemt ned, så bevæger vi os videre med andre dele af hans (Trumps, red.) dagsorden som eksempelvis en skattereform, siger republikaneren Chris Collins, der er en af Trumps allierede.

Det er modstand i præsidentens eget parti, der har tvunget Repræsentanternes Hus til at udskyde den planlagte afstemning om Trump-regeringens sundhedsplan.

- Hvis sundhedsplejeloven godkendes af Kongressen, kan vi se en genoptagelse af Trump-effekten, mens en fiasko vil efterlade markedet sårbart over for en større korrektion, vurderer analytiker Craig Erlam fra Oanda Corp.

Fredag morgen ser det ud til, at Donald Trumps højrisikotaktik virker. De asiatiske aktiemarkeder ligger med en positiv undertone, renterne stiger, og dollar styrkes. De amerikanske futures handles samtidig med plusser på 0,2-0,3 pct.

SUNDHEDSSELSKABERNE UNDER PRES

Det var sundhedssektoren, der var bundskraber i S&P 500-indekset torsdag. Segmentet faldt 0,4 pct. med selskaber som Unitedhealth Group og Bristol-Myers Squibb i bunden - begge med fald på omkring 1 pct.

Også energiaktierne havde en skidt dag. Sivende oliepriser presser de store olieselskaber, der på segmentbasis endte dagen med et fald på op mod 0,4 pct.

Til gengæld var der bud efter ejendomsaktierne, der lukkede i toppen af S&P 500 med en stigning på 0,7 pct.

Fra selskaberne var der nyt fra Ford Motor Company. Inden børsens åbning noterede selskabet en ventet ordinær indtjening per aktie i første kvartal i år på 30-35 cent per aktie. Det var noget lavere end markedets forventning på 47 cent, og aktien blev sendt 0,9 pct. lavere.

Moderselskabet bag Google, Alphabet, fik klø, efter at telegiganterne AT&T og Verizon sluttede sig til en boykot af Google-annoncer på grund af placeringen af deres annoncer, der til tider ses sammen med indhold af stødende racistisk eller religiøs karakter. Alphabet-aktien faldt 1,5 pct.

Amazon faldt 0,1 pct. efter rygter om køb af den arabiske verdens førende online detailhandler, Souq.

American Airlines vil erhverve en andel i China Southern Airlines for 200 mio. dollar. American Airlines steg 2,6 pct.

/ritzau/FINANS