Aktier: Shoppelyst sendte Novo til tops på grøn fredag

Det var ikke kun i detailbutikkerne, at der var shoppelyst fredag. Også på det danske aktiemarked havde investorerne købetrang. Det kunne ikke mindst Novo Nordisk nyde godt af.

- Det danske marked har ret mange af de aktier, som man gerne vil have i dag. Man vil gerne have defensive selskaber og sundhedsselskaber. Så de klarer sig rimeligt godt. Vi har simpelthen fået en sektorrotation i retning af det, som de danske aktier kan, siger Morten Kongshaug, investeringsstrateg i Industriens Pension, til Ritzau Finans.

Årsagen til sektorrotationen er ifølge investeringsstrategen, at renterne i Europa på det seneste er faldet en anelse.

- Efter at Trump sendte renterne i himlen, fik bankerne lidt støtte, forklarer Morten Kongshaug med henvisning til, at valget af Donald Trump som USA's kommende præsident har ført til stigende renter på obligationsmarkederne.

- Men efter at vi har sundet os lidt igen, og renterne falder lidt igen, kommer vi tilbage til nogle darlings ? det vil sige de defensive, uddyber han.

Investorernes købelyst kommer, efter at USA var lukket torsdag grundet thanksgiving - helligdagen, der afløses af Black Friday.

I C20 Cap-indekset er der derfor grøn fredag - ikke at forveksle med modbevægelsen til Black Friday - idet indekset steg 0,9 pct. til indeks 966,59, efter at det endte i i 957,56 sidste fredag.

LØFT TIL DEFENSIVE AKTIER

Blandt de mest stigende aktie i eliteindekset var Novo Nordisk, der fik et løft på 2 pct. til 225,50 kr.

- Der har været fokus på priskonkurrencen i USA. Måske nedtones det fokus, og investorerne har i stedet fået lyst til at se på, hvad det er for en kvalitet, der ligger i Novos pipeline, vurderer Kim Sejdelin Christensen, aktiehandler i Jyske Bank, over for Ritzau Finans.

Novo-aktien er faldet med lidt under 40 pct. over de seneste seks måneder.

Også et af de andre helt tunge papirer på det danske aktiemarked - A.P. Møller-Mærsk - var fredag på investorernes indkøbsliste.

I starten af næste uge er der møde i sammenslutningen af olieeksporterende lande Opec, og i takt med at mødet i Wien er rykket nærmere, er prisen på olie - selv om den faldt fredag - igen begyndt at nærmere sig 50 dollar per tønde.

- Så der kan være nogle, der begynder at spekulere i, at der kommer en aftale, og derfor eksponerer sig imod olierelaterede selskaber, vurderer Kim Sejdelin Christensen.

Samtidig er fragtraterne på de for Mærsk vigtige ruter mellem Asien og Europa faldet for fjerde uge på stribe - men denne gang i et ret adstadigt tempo.

Mærsks B-aktie steg med 1,6 pct. til 9230 kr.

FINANSHUSE SER PÅ CARLSBERG

Carlsberg-aktien fik en højere anbefaling af analytikerne i Bryan Garnier, viser data fra Bloomberg. Den nye anbefaling lyder "neutral", mens der tidligere blev sagt "sælg" hos finanshuset.

C20-bryggeriet var også blevet set efter af finanshuset Berenberg, som har skåret kursmålet for Carlsberg til 577 kr. fra 616 kr.

Aktien steg 1,8 pct. til 595 kr.

Blandt de enkelte faldende C20-papirer fredag var Nordea, hvis bestyrelsesformand, Björn Wahlroos, i et interview med Bloomberg skød spekulationerne om, at den skandinaviske storbank skal fusionere med hollandske ABN Amro, ned.

Til det finansielle nyhedsbureau sagde formanden, at sandsynligheden for en sammensmeltning af de to finanshuse er lille, og at Nordea ikke er interesseret i at købe aktier i ABN Amro af den hollandske stat, der er hovedaktionær i banken.

Nordea-aktien faldt 0,2 pct. til 73,85 kr.

ANALYTIKERE SER PÅ SIDEPAPIRER

Også uden for eliteindekset har finanshusene set på danske papirer. Royal Unibrew oplevede et kursfald på næsten 8 pct. torsdag, hvor investorerne valgte at se bort fra en lille oppræcisering af indtjeningsforventningerne og i stedet straffede skuffende salgstal for tredje kvartal.

Børshuset ABG Sundal Collier har dog efterfølgende hævet anbefalingen af aktien i Royal Unibrew til "køb" fra tidligere "hold". 12-måneders kursmålet lyder fortsat på 320 kr.

Royal Unibrew genvandt fredag 3 pct. og steg til 281,80 kr.

Også forsikringskoncernen Tryg har fået finjusteret kursmålet. Det er Nordeas analytikere, der nu sigter efter 140 kr. mod tidligere 147 kr. Anbefalingen af aktien, der satte sig med 0,7 pct. til 127,50 kr., er stadig "hold".

/ritzau/FINANS