Aktier ser atter rødt: Donald Trump sår tvivl om handelsaftale

Præsident Donald Trump har antydet, at han først vil indgå en handelsaftale med Kina på den anden side af det amerikanske præsidentvalg i november. Dette har udløst store kursfald på de internationale aktiemarkeder, der har været båret oppe af håbet om en handelsaftale inden 15. december.

Aktierne er kommet rigtigt skidt fra start i december. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johannes Eisele/AFP/Ritzau Scanpix

Efter at have hoppet fra rekord til rekord de seneste uger er det globale aktiemarked begyndt at skælve.

Mandag og tirsdag var der store kurstæsk i USA og Europa, og det toneangivende amerikanske S&P 500-indeks led sit største daglige tab i op mod otte uger. Onsdag morgen er det mere broget, og aktiemarkederne i Asien er fedtet ind i rødt, mens futures for USA og Europa peger på minimale stigninger.

Den dårlige start på december kommer, efter at den amerikanske præsident, Donald Trump, har sået tvivl om en handelsaftale med Kina.

Tirsdag aften antydede Donald Trump, at en handelsaftale med Kina muligvis må vente til efter det amerikanske præsidentvalg i november 2020.

En vanskelig måned forude

Hvis ikke de to stormagter indgår en delaftale inden 15. december, har Donald Trump truet med at lægge yderligere straftold på en række kinesiske varer. En fortsat handelskrig frygtes at lægge en dæmper på global vækst. Håbet om en snarlig handelsaftale har været et af grundelementerne i den seneste aktiespurt, så en eskalering af konflikten kan ifølge analytikere bringe markedet ud på gyngende grund.

»December har alle kendetegnene for en vanskelig måned, hvis kursreaktionen de seneste dage kan bruges som vejledning. Sidste år var der også en skarp nedtur i december, inden vi fik et stærkt opsving lige inden nytår. Kan det samme ske i år?« spørger Michael Hewson, chefmarkedsanalytiker hos CMC Markets i London, i en kommentar.

»Det er simpelthen meget svært at vide som følge af præsident Trumps kovending i forhold til hans iver efter at indgå en handelsaftale med Kina. Selvfølgelig kan der være en høj grad af politiske beregninger i spil,« tilføjer han.

Bevar troen

Inden de seneste dages aktienedtur var markederne i USA og Europa steget mellem 20 og 30 procent i 2019.

Ryan Detrick, senior markedsstrateg hos den amerikanske børsmægler LPL Financial, pointerer i et tweet, at det er første gang siden 2013, at S&P 500-indekset er faldet de første to handelsdage i december. Tilbage i 2013 var markedet steget mere end 25 procent fra januar til december, og trods den svage begyndelse på julemåneden endte indekset med en december-stigning på 2,4 procent.

»Bevar troen (på kursstigninger, red.),« skriver han.