Aktier: September indledt med storudsalg i Europa

Læs mere
Fold sammen

Efter at have afsluttet august med det største månedlige fald siden 2011, begyndte september med et nyt stort udsalg af europæiske aktier. Stoxx 600-indekset tog hul på den nye måned med et kraftigt fald på 2,8 pct., efter at det i sidste måned indkasserede en samlet tilbagegang på 8,5 pct.

Det er fortsat bekymringer om Kina, der spiller ind på markedspsykologien, og tirsdagen bød på nye tal, der indikerede kinesisk afmatning. Nøgletal fra andre asiatiske lande viste i øvrigt tegn på en negativ afsmitning fra Kinas opbremsning, hvilket blot gjorde investorernes bekymringer større.

- Der ser ud til at være en vis industriel nedtur i Asien. Folk prøver at forholde sig til, hvilken indflydelse det vil have på resten af verden, og det er ikke nemt. Du kan ikke rigtigt se bunden i markedet i øjeblikket. Vi er en smule bekymrede, siger Dirk Thiels, investeringschef hos KBC Asset Management, til Bloomberg News.

Samtlige 19 sektorer i Stoxx 600-indekset endte lavere - endda klart lavere. De minerelaterede aktier var dog blandt de mest faldende. Det gik blandt andet ud over selskaber som Glencore og Anglo American, der på børsen i London faldt henholdsvis 9,3 og 7,8 pct.

På det svenske marked trodsede stråleterapiselskabet Elekta det generelle fald med en stigning på 7,9 pct. Det skete efter meldinger fra selskabet om, at det i andet halvdel af indeværende regnskabsår venter at komme tilbage på vækstsporet.

Elektas omsætning faldt i det forgangne år med 8 pct. i lokal valuta, og også i første halvår af 2015/16 venter selskabet en negativ vækst.