Aktier: Selskaber eksponeret mod Brasilien falder

Læs mere
Fold sammen

De europæiske aktier har torsdag taget turen ned og er smittet af udviklingen sidst på handelsdagen i USA onsdag og torsdag i Asien.

- Det meste af panikken omkring et Kina-kollaps, der vil få verdenen til at falde sammen, er stoppet, vurderer porteføljemanager Ben Kumar hos Seven Investment Management i London til Bloomberg News og tilføjer:

- Det næste spørgsmål, som vi skal tage stilling til, er om den globale vækst er stærk nok til at klare en renteforhøjelse fra den amerikanske centralbank.

Det er det der er tvivl om torsdag.

Det brede europæiske indeks Stoxx 600 falder 0,7 pct. til et indeks omkring 361. De er første gang i denne uge, at indekset falder.

Flere europæiske selskaber, der er eksponeret mod Brasilien, kan nu direkte mærke på aktiekursen, at ratinginstituttet Standard & Poor's har givet landet status af "junk", eller skraldespandsstatus, efter at kreditvurderingen er blevet skåret med et trin til "BB+" med negative udsigter.

Aktierne i den franske fødevarekoncern Casino Guichard falder mere end 4 pct., den spanske storbank Banco Santander falder mere end 2 pct., bryggerikoncernen Anheuser-Busch InBev falder knap 2 pct., British American Tobacco falder 1 pct., og forbrugsvaregiganten Unilever falder 1,5 pct.

Bekymringer om den kinesiske økonomis tilstand tynger fortsat mineselskaberne, da Kina er verdens største aftager af metaller. BHP Billiton sætter sig mere end 5 pct., Glencore falder 1,6 pct. og Anglo American ligger med et fald på godt 2 pct.

Det tyske energiselskab Eon falder med 5,2 pct. efter at have oplyst, at selskabet har skrottet planrer om et "spin off" af sine A-kraftværker.