Aktier: Sektorrotation fortsatte på forkortet handelsdag

Foto: Iris. Fold sammen
Læs mere

De amerikanske aktier fortsatte mandag den stærkt blandede udvikling, som prægede dagene op til kvartalsafslutningen i sidste uge. Finans og energi var igen i top efter stigninger i såvel rentemarkedet som i oliepriserne.

Dagens omsætning lå på kun omkring det halve af normalen, idet tirsdagens nationale helligdag - den amerikanske uafhængighedsdag - holdt mange markedsdeltagere borte fra Wall Street.

S&P 500-indekset sluttede mandag med en gevinst på 0,2 pct. i 2429,01. Det tunge Dow Jones-indeks steg 0,6 pct. og lukkede i 21.479,27 efter at have ramt det højeste niveau nogensinde med 21.550 en times tid før afslutningen af den afkortede handelssession.

Nasdaq-indekset fortsatte modsat den negative udvikling med et dyk på 0,5 pct. til indeksværdien 6110,06.

Med den langt mindre likviditet i markedet, var der ikke langt til overdrevne prisudsving. Det gav sig udslag i blandt andet solidt stigende oliepriser.

»Olieprisen stiger i dag, så det giver anledning til en del begejstring i energisektoren, men det er, hvad man kan forvente, fordi oliemarkedet har fået så mange klø,« siger handelschef Ken Polcari fra O'Neil Securities i New York til Reuters.

Tirsdag morgen ligger de asiatiske markeder med en ganske blandet udvikling. De amerikanske futures afspejler mandagens udvikling med fald udvikling i S&P, mens Nasdaq-futuren fortsætter ned med et drop på godt 0,1 pct.

Der var blandede data fra de økonomiske statistikker mandag.

Indkøbschefernes indeks over aktiviteten i fremstillingsindustrien fra Institute for Supply Management, ISM, steg til 57,8 i juni fra 54,9 måneden før. Konsensus blandt økonomerne lød på et indeks på 55,3.

Til gengæld skuffede prisindekset med et fald til 55,0 fra 60,5 i april. Her var konsensus et fald til 58,5.

PMI-opgørelsen fra Markit skuffede også med en endeligt indeks på 52,0 mod den foreløbige aflæsning på 52,1, der også var analytikernes bedste bud.

Og endeligt lå de amerikanske anlægsinvesteringer uændrede i maj i forhold til måneden før. Her var ventet en stigning på 0,3 pct.


FINANS OG ENERGI IGEN I PARLØB

Energisektoren var dagens topscorer blandt undergrupperne i S&P med en stigning på 2,0 pct. Oliepriserne fortsatte op, hvilket trak oliegiganterne Exxon Mobil og Chevron 1,7-1,9 pct. højere, mens ConocoPhillips steg 2,9 pct., og Baker Huges fik lagt 5,8 pct. til aktieværdien.

De seneste dages begejstring for finanspapirerne fortsatte. Bankernes rentefølsomhed gav sig udslag i positiv retning efter nye stigninger i obligationsrenterne.

JP Morgan Chase, Bank of America, Citigroup og Goldman Sachs steg alle mellem 1,5-2,4 pct., mens hele sektoren blev løftet 1,2 pct.

De store bilproducenters junital viste et relativt stabilt salg, hvilket fjernede en del bekymring hos investorerne. Ford steg 3,3 pct. og General Motors øgede 1,8 pct.

»Hvis økonomien har det bedre, vil transportsektoren gøre det godt i forventning om fremgang,« pointerer Ken Polcari.

Underindekset over transportsektoren Dow Transport Average, der betragtes som et barometer for den økonomisk aktivitet, lukkede i rekord.