Aktier: Schweizer-chok rammer især i Tokyo

Der er markante negative toner på de fleste fjernøstlige aktiemarkeder fredag morgen europæisk tid.

Læs mere
Fold sammen

Der er markante negative toner på de fleste fjernøstlige aktiemarkeder fredag morgen europæisk tid.

Det skyldes torsdagens overraskende beslutning i den schweiziske centralbank om at fjerne den valuta-lås, som blev indført i 2011 og som betød, at francen ikke kunne stige over niveauet 1,20 euro.

Opgivelsen af valuta-relationen har revet tæppet væk under de normale valutastrømme, og likviderne søger nu mod sikre steder, ind til chokbølgerne på de finansielle markeder har lagt sig.

- Swiss National Bank fangede næsten alle på det forkerte ben, og det skaber uro og frygt i markederne. Strategien lyder nu på at fastholde og bevare den eksisterende kapital. Guldinvesteringer til afdækning af markeds-volatiliteten vil fortsætte, siger analytiker Nader Naeimi fra AMP Capital Investors i Sydney til Bloomberg News.

I Tokyo giver det udslag i en markant styrkelse af yen og et tilsvarende kursfald på aktiemarkedet, mens den negative trend afspejles i de øvrige asiatiske markeder.

Det toneangivende japanske Nikkei-indeks falder med 2,1 pct., mens det bredere Topix -indeks ligger med et minus på 1,6 pct.

Kun de kinesiske børser ignorerer den internationale udvikling og ligger med pæne plusser på fastlandet.

- Den schweiziske valuta-historie har meget lidt indflydelse i det kinesiske marked, som er isoleret. Stemningen er stadig temmelig god, da den samlede likviditetsmængde synes tilstrækkelig, siger chefinvestor Wang Zheng fra Jingxi Investment Management Co. i Shanghai til Bloomberg News.

Shanghai Composite stiger 1,7 pct., og CSI 300-indekset ligger med et plus på 1,5 pct., mens Hongkongs Hang Seng falder 0,7 pct.

Blandt de øvrige børser er der fald i Taipei, hvor Taiex-indekset ligger med et minus på 0,3 pct., mens både Singapore og Seoul ligger med minusser på henholdsvis 1,1 pct. og 1,4 pct.

De amerikanske aktiefutures ligger med fald på 0,7-0,9 pct. i den asiatiske handel.