Aktier: Schweiz og Grækenland trak kontinentet op

De fleste europæiske børser var onsdagen igennem farvet i rødt, men i alpelandet Schweiz og i Grækenland var billedet det modsatte, hvilket var med til at trække de europæiske aktier op.

Det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks lukkede samlet set i et plus på 0,5 pct.

I Schweiz steg det toneangivende indeks 1,9 pct., mens det græske ASE-indeks steg 0,9 pct. i Athen. Det tyske og franske indeks sluttede også med mindre plusser.

I Grækenland var det meldinger fra landets nyligt valgte premierminister, Alexis Tsipras, der var med til at løfte aktierne, som dog har været hårdt under pres gennem den seneste tid som følge af usikkerhed om landets skrantende økonomi og milliardstore gæld.

Alexis Tsipras sagde efter et møde med EU-toppen i Bruxelles onsdag, at han tror på, at det kan lade sig gøre at tilpasse en aftale om gælden, som Grækenland har stiftet med redningspakker fra EU, Den Europæiske Centralbank og Den Internationale Valutafond.

De schweiziske aktier blev blandt andet trukket op af medicinalselskabet Roche, som meddelte, at et af dets kræftmidler havde gennemgået et positivt studie på mennesker, hvilket gør, at en godkendelse til salg er et skridt nærmere.

Roche-aktien steg 2,6 pct. til 253 schweizerfranc.

Længere nordpå var der derimod kurstæsk til finske Neste Oil. Det finske selskab kom onsdag med regnskab for fjerde kvartal, men det blev langt fra modtaget positivt, selv om indtjeningen landede som ventet.

Bank of America - Merrill Lynch peger blandt andet på, at driftsindtjeningen i selskabets oliedivision var 18 pct. lavere end ventet.

Derudover mener den amerikanske storbank, at forventningerne til 2015 er en smule uklare.

Neste Oil var i løbet af onsdagen nede at runde et kursfald på 10 pct., men ud på eftermiddagen rettede aktien sig op og sluttede i 24 euro svarende til et fald på 3,9 pct.

/ritzau/FINANS

 

Aske Muff +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk