Aktier: SAS' røde tal matcher en generelt svag markedsstemning

SAS skal til eksamen onsdag morgen på aktiemarkedet efter et kvartalsregnskab med dybt røde tal og planer om nye besparelser.

Foto: Jeppe Bjørn Vejlø. Arkivfoto. SAS skal til eksamen onsdag morgen på aktiemarkedet efter et kvartalsregnskab med dybt røde tal og planer om nye besparelser.
Læs mere
Fold sammen

Generelt ventes den negative stemning fra tirsdag eftermiddag fortsat at have fat i aktiemarkederne i Europa onsdag morgen. Tirsdag faldt C20 Cap 0,5 pct. til 1061,23 blandt andet oven på et tweet fra USA's præsident, Donald Trump, der satte kritisk fokus på medicinalselskabernes indtjening. Det gav fald til Novo Nordisk og andre store spillere i sektoren.

Siden europæisk børslukketid faldt aktierne på Wall Street yderligere, og stemningen er fortsat nedtrykt, når man kigger på niveauet for futures onsdag morgen.

»Vi starter sådan lidt fladt ud på børserne, vil jeg tro. Vi er stadigvæk i en form for venteposition mod arbejdsrapporten fredag og rentemødet i USA næste uge, så i de her dage er der lav volumen, og så kan der hurtigt komme bevægelser i aktierne, fordi folk er nervøse,« siger aktierådgiver Lars Skovgaard Andersen fra Danske Bank til Ritzau Finans.

SAS viste i sit regnskab for første kvartal af 2016/17 store underskud på driften. I det sæsonmæssigt svageste kvartal, hvor færre passagerer træder ind i flyene, tabte SAS 697 mio. svenske kr. før skat. Det var 11 pct. mere i underskud end der var ventet ifølge estimater indsamlet af svenske SME Direkt.

Samtidig skal flyselskabet finde nye måder at spare penge på. Der er gang i »hundredvis« tiltag, fortæller topchef Rickard Gustafson i regnskabet, men detaljerne vil først blive meldt ud i andet halvår af 2017.

G4S har også præsenteret tal, som dog gælder for hele 2016. Her havde sikringskoncernen vækst i både omsætning og indtjening, og 2017 ventes at byde på nye fremskridt, lover topchef Ashley Almanza.

Resten af dagen byder på yderligere tre regnskaber uden for C20. Hartmann, AaB og Royal Unibrew fremlægger alle 2016-rapporter, hvoraf sidstnævnte dog først ventes sent på dagen.

Onxeo lagde desuden tal frem efter børslukketid tirsdag. Biotekselskabet meldte om et underskud i 2016 på 22,7 mio. euro, eller 169 mio. kr., mod et tab på 19,4 mio. euro i samme periode sidste år. Selskabet fortæller også, at det i løbet af sommeren venter at kunne offentliggøre fase 3-resultater med lægemiddelkandidaten Livatag til behandling af leverkræft.

I C20 er der ikke mange nyheder at komme efter onsdag morgen.

Novo Nordisk kan dog fortsat være underdrejet af tirsdagens negative opmærksomhed fra Donald Trump, der lovede et »nyt system« for medicin med prisfald til følge for patienterne. Det kostede et dyk på 1,4 pct. til 235 kr. for Bagsværd-giganten.

»Det bliver spændende at se, hvor længe presset varer ved. Vi har før set Trump komme med et Twitter-udfald, der gav nervøsitet, men der varede det ret kort tid. Angrebet kan godt ende med at betyde noget, men det kan også være et kort, han spiller i forhandlingerne om sundhedsreformen«, siger Lars Skovgaard Andersen fra Danske Bank.

Nets har haft et par hårde dage på børsen efter nyheder om angreb fra Danske Banks Mobilepay på en af Nets' kerneområder, Betalingsservice. Onsdag bringer Finans nyt om, at flere store kunder vil tilbyde kunderne at skifte til Mobilepay.

Investorer i A.P. Møller-Mærsk må formentlig vente på bekræftelsen af, at der er en aftale på plads for nye vilkår i Nordsøen. Forhandlingerne mellem Mærsk og staten er ifølge flere medier tæt på at munde ud i en endelig aftale, der sænker beskatningen på olie- og gasudvinding, men onsdag skriver Børsen, at aftalen er udskudt til næste uge.