Aktier: SAS på radaren i svagt optimistisk marked

Det danske aktiemarked genvandt en smule af sin styrke tirsdag, og det ser ud til, at onsdag også vil være en dag præget af omend små stigninger. Den tyske DAX-futures stiger onsdag morgen med 0,2 pct. og kan vise vejen for det danske.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen. ARKIVFOTO.
Læs mere
Fold sammen

- Men det bliver en dag, hvor markedet venter på den amerikanske rentemeddelelse, der kommer onsdag aften, når markedet er lukket. Jeg forventer, at aktiemarkedet vil være præget af små stigninger - men fokus vil være på den amerikanske centralbank, og især på pressemødet efterfølgende, siger Jesper Bamberger, senioraktierådgiver i Nordea, til Ritzau Finans.

C20 Cap-indekset steg samlet tirsdag 1,9 pct. til 1009,32 efter to dage under indeks 1000. Det var blandt andet en mindre stabilisering i oliepriserne, der var med til at trække investorernes mundvige - og aktiemarkederne - op. Men Nordeas seniorstrateg vurderer, at olie- og råvarepriserne vil være trukket en smule i baggrunden onsdag, da det er den amerikanske centralbank, Federal Reserve, der ventes på.

Udenfor eliteindekset kom SAS med regnskab for 2014/15 inden markedet åbnede. Efter flere år i krise fik flyselskabet et overskud før skat i årets sidste kvartal på 867 mio. svenske kr. mod et underskud i samme kvartalet regnskabsåret før på 450 mio. svenske kr. For hele året landede overskuddet på 1,4 mia. svenske kr. mod et underskud året før på 918 mio. svenske kr.

- SAS vil være i fokus fra dagens start. Og efter flere år, hvor de har lovet overskud, er det nu kommet, siger Jesper Bamberger.

Samtidig melder SAS ud, at man venter et "positivt" resultat i 2015/16. SAS faldt med 3,4 pct. tirsdag og endte i 17,20 kr.

Vestas, der steg med 2,1 pct. tirsdag til 455,50 kr., kan muligvis se frem til gode nyheder fra det vigtige amerikanske marked, hvor der ser ud til at være en femårig forlængelse af skatterabatordningen PTC på vej. I hvert fald skriver Bloomberg News, at Republikanerne vil stemme om et forslag torsdag om en forlængelse af aftalen frem til 2020, hvorefter den skal udfases.

- Det er helt klart en positiv melding for Vestas - også selv om forlængelsen ikke bliver femårig. Men det vil være med til at fjerne en del usikkerhedsfaktorer, der er på det amerikanske marked, siger Jesper Bamberger.

Aktieanalysechef i Sydbank, Jacob Pedersen, kalder det for "uhyre positivt", at det ser ud til, at ordningen forlænges. Han kalder det en "sekssporet motorvej af muligheder, der åbner sig for Vestas" og konstaterer:

- Det sker endda på et marked, som Vestas i forvejen står stærkt på. Vestas har så aldrig haft bedre muligheder for vækst. Om fem år vil vindenergi være så konkurrencedygtig, at industrien til den tid kan leve uden støtte de steder, hvor det giver mening at opføre vindmøller, siger Jacob Pedersen til Ritzau Finans.

William Demant kan vinde positiv genklang hos investorerne, efter selskabet har fået løftet sit kursmål hos amerikanske Jefferies til 606 kr. fra 550 kr. Banken holder dog fast i den neutrale anbefaling "hold". En aktie i William Demant steg tirsdag med 1,1 pct. til 672 kr.

Den anden vej kan det gå for Coloplast, der steg med 2,9 pct. tirsdag til 544 kr. Medicoselskabet har fået sænket sin anbefaling til "underperform" fra "hold" hos selvsamme Jefferies. Kursmålet løftes samtidig til 488 kr. fra 410 kr., fremgår det af Bloomberg News.

TDC har fået sænket sit kursmål hos tyske Berenberg til 38 kr. fra 43 kr. Anbefalingen er uændret "hold". TDC steg med 1,0 pct. til 32,84 kr. i tirsdagens handel. Tryg, der faldt med 0,9 pct. til 131,20 kr. tirsdag, har omvendt fået løftet sit kursmål hos Berenberg til 142 kr. fra 133 kr. med en fortsat "hold"-anbefaling.

Også ingredienskoncernen Chr. Hansen, der faldt med 0,4 pct. til 406,10 kr., kan komme i fokus, efter den amerikanske storbank Morgan Stanley ikke længere dækker aktien. Storbanken stopper sin dækning med anbefalingen "ligevægt", skriver Bloomberg News.

Blandt sidepapirerne kan Gabriel Holding komme lidt under pres i onsdagens handel, idet der fragår et udbytte på 5,50 kr. per aktie for regnskabsåret 2014/15. Aktien faldt med 0,8 pct. tirsdag til 257 kr.