Aktier: SAS kan gå glip af godt flyvevejr

Mens det danske aktiemarked ser ud til at komme flyvende fra start torsdag, så tyder meget på, at SAS vil få startvanskeligheder.

Foto: Claus Bech
Flyselskabets årsregnskab lever ikke op til forventningerne, markedet er forværret, og SAS regner nu først med at nå sit langsigtede finansielle mål et år senere end oprindeligt planlagt.

De triste meldinger kommer netop som markedet varmer op til en positiv åbning efter den amerikanske centralbanks meldinger onsdag aften. Wall Street har vist vejen onsdag ved at sende såvel Dow Jones- som S&P 500-indekset i rekord.

Den positive reaktion forklares med, at Federal Reserve onsdag åbnede for, at renten, afhængig af inflationen, kan holdes nær nul, selv ved en arbejdsløshed under 6,5 pct. Samtidig annoncerede banken en nedtrapning af sit program for opkøb af obligationer med 10 mia. dollar til 75 mia. dollar, hvilket skyldes, at den amerikanske økonomi er i bedring.

- Udmeldingen understøtter vores forventning om, at aktieopturen er intakt for nu, og vores anbefaling om fortsat at overvægte aktier i sin portefølje, skriver markedsstrateg i Nordea Henrik Drusebjerg i sin morgenkommentar.

SAS kan efter stigninger tre børsdage på stribe dog meget vel indlede torsdagen med et dyk.

Selvom SAS fik overskud for for helåret for første gang siden 2007, så er regnskabet alligevel markant værre end ventet, og det lover ikke godt for 2013/2014. Sådan lyder vurderingen fra Sydbanks senioranalytiker Jacob Pedersen.

- Det er dårligere end ventet i fjerde kvartal, og det er et tegn på, at konkurrencesituationen bliver værre. Der er lagt op til sværere markedsforhold, siger Sydbanks Jacob Pedersen til Ritzau Finans.

Overskuddet på bundlinjen i kvartalet blev 353 mio. skr., hvor der var ventet et overskud på 540 mio. skr.

Meldingerne fra SAS' egen direktør, Rickard Gustafson, om markedsudviklingen i fjerde kvartal er heller ikke opmuntrende.

- Forholdene forværredes dramatisk i fjerde kvartal med en 10 procents stigning i kapaciteten på det nordiske marked i samspil med en fortsat svag makroøkonomisk tendens, og SAS er ikke uskadt, skriver direktøren i regnskabet.

Blandt C20-aktierne kan der atter komme opmærksomhed om Vestas. Aktien blev onsdag topscorer i C20-indekset med en stigning på 5,3 pct. til 153, efter at vindmølleproducenten annoncerede en ny stor ordre til det amerikanske vindmøllemarked på 350 megawatt med mulighed for en udvidelse på yderligere 636 megawatt.

GN Store Nord har fået sænket sin anbefaling af Jefferies til "underperform" fra "hold". Aktien lukkede onsdag i 126,2 kr.

Det færøske olieselskab Atlantic Petroleum har anskaffet sig en ejerandel på 10 pct. af den norske olielicens PL659 i Barentshavet. Det fortæller selskabet i en meddelelse. Til gengæld for ejerandelen skal Atlantic dække en del af omkostningerne ved en kommende udforskningsbrønd i licensen. Aktien faldt onsdag 0,8 pct. til 122,5.

Der kommer torsdag også regnskaber for fjerde kvartal fra Asgaard, Intermail og Luxor samt regnskab for tredje kvartal fra Speas.

/ritzau/FINANS