Aktier: Samtlige C20'ere ligger i plus efter græsk nyt

Efter to dages fald er der onsdag stigninger over en bred kam på det danske aktiemarked. Også i resten af Europa er det optimisme at spore, efter at grækerne angiveligt melder sig klar til at acceptere stort set alle de krav, som kreditorerne har stillet.

Herhjemme er der særlig fokus på Chr. Hansen, efter at ingredienskoncernen krydrede et pænt regnskab for tredje kvartal af regnskabsåret 2014/15 med en opjustering af forventningerne. Samtlige aktier stiger i C20 Cap-indekset, der ved middagstid ligger 1,6 pct. højere i 994,60.


- Optimismen er vendt tilbage til aktiemarkedet. Der er rygter om, at grækerne er villige til at acceptere de krav, som kreditorerne har stillet. Det er noget, der har fået stigningerne til at accelerere i løbet af formiddagen, siger senioraktierådgiver Jesper Bamberger fra Nordea til Ritzau Finans.


Ifølge Financial Times har Grækenlands regeringschef, Alexis Tsipras, angiveligt valgt at acceptere stort set alle krav stillet af kreditorerne - EU, IMF og ECB. Det skriver avisen med henvisning til et brev, som grækerne skulle have sendt til sine kreditorer tirsdag aften.


Selv om Grækenlands deadline for at afdrage på sit IMF-lån var tirsdag aften, er der alligevel basis for at forhandle videre nu på baggrund af brevet, skriver avisen. Dog er der enkelte modkrav fra Tsipras, blandt andet med hensyn til momsrabat til græske udkantsøer og en forsinket implementering af den højere pensionsalder på 67.


Ifølge Financial Times skal eurogruppen, eurozonens finansministre, diskutere Tsipras' svar på et telefonmøde klokken 17.30 onsdag.

Selskabsspecifikt er der stor opmærksomhed om Chr. Hansen, hvis aktie ved middagstid er steget 5,9 pct. til 345,90 kr. oven på stærkt regnskab offentliggjort onsdag morgen.


Regnskabet viste en omsætning på 228,1 mio. euro og et driftsoverskud (EBIT) før særlige poster på 63,8 mio. euro i tredje kvartal af det forskudte regnskabsår. Konsensus var ifølge Ritzau Estimates, en omsætning på 223,4 mio. euro og et driftsresultat før særlige poster på 61,4 mio. euro. Især den største division, Cultures & Enzymes, klarede sig flot.

- Det er det altoverskyggende positive element, at det er den største division, der kører frem. De to andre divisioner er faktisk en smule dårligere, end jeg havde regnet med - specielt på indtjeningssiden, siger aktieanalytiker Morten Imsgard fra Sydbank til Ritzau Finans.

Chr. Hansen opjusterede samtidig en anelse, når det gælder forventningerne til den organiske salgsvækst og de frie pengestrømme.


Pandora er næstmest stigende aktie i C20 med et plus på 4,1 pct. til 748,50 kr. Bank of America hævede tirsdag anbefalingen af aktien til "køb", og onsdag skriver Dagbladet Børsen, at Pandora i Tyskland åbner nye konceptbutikker i rekordhastighed. Det skal vende flere års skuffelser til en massiv fremgang på det store smykkemarked. Antallet af sælgere fordobles og kravet er overskud.


Investorerne viser endvidere stor appetit på Vestas, efter at vindmølleproducenten tirsdag aften rundede et i forvejen godt ordrekvartal af med annonceringen af tre nye ordrer i USA med en samlet kapacitet på 537 megawatt (MW). Samlet nåede Vestas dermed at annoncere ordrer for 2467 MW i andet kvartal, det bedste siden andet kvartal 2010, hvor en enkeltaftale på 1500 MW trak kraftigt op.

- Vestas har annonceret langt flere ordrer i andet kvartal end ventet. Vores forventninger til Vestas' ordreindgang ligger noget over konsensus, men selv vores estimat for ordreindtag i andet kvartal - på 1900 megawatt - blev overgået med 30 pct. For hele året er vores forventninger en ordreindgang på 7,9 gigawatt, mens konsensus ligger på knap 7,1 gigawatt. Udviklingen hidtil tyder på, at konsensusforventningerne skal hæves, og det er noget, vi forventer, der vil understøtte aktien, siger Jesper Bamberger.


Vestas-aktien ligger 3,8 pct. højere i 346,80 kr., men hele vejen ned igennem C20 er der fremgang at spore. Blandt andre trækker sværvægteren Novo Nordisk godt op i indekset med en stigning på 2,2 pct. til 372,70 kr. Det sker uden selskabsspecifikke nyheder. Tryg-aktien ligger i bunden med en marginal stigning på 0,1 pct. til 139,60 kr.


Uden for eliteindekset stiger Nordicom-aktien 6,5 pct. til 2,14 kr., efter at ejendomskoncernen har fået forlænget selskabets låne- og kreditaftaler til den 31. december 2015 i sidste sekund tirsdag. Dermed kan selskabet forsøge at forhandle en restrukturering på plads.


/ritzau/FINANS