Aktier: Samtlige C20'ere dykker på græsk usikkerhed

Der er fald i samtlige aktier i det danske C20 Cap-indeks mandag, og der er også klar tilbagegang på de øvrige børser i Europa, efter at forhandlingerne mellem Grækenland og landets kreditorer i weekenden brød sammen.

Læs mere
Fold sammen

- Forhandlingerne med EU brød sammen igen søndag, og denne uge kan derfor blive afgørende for Grækenlands fremtid i eurosamarbejdet. Der er nemlig udsigt til, at EU på torsdagens eurogruppemøde fremlægger et "alt-eller-intet”-udspil. Og hvis Grækenland ikke accepterer udspillet, kan det være første skridt på vej med Grexit, skriver Jyske Bank i en kommentar.

Mandag morgen udtalte den græske premierminister, Alexis Tsipras, at den græske regering har i sinde at vente tålmodigt på, at kreditorerne - EU, Den Europæiske Centralbank (ECB) og Den Internationale Valutafond (IMF) - "bevæger sig mod realisme".

Det danske eliteindeks ligger ved 11.45-tiden 1,4 pct. lavere i 984,72, mens der i London, Frankfurt og Paris er fald i størrelsesordenen 0,7-1,2 pct.

De to høreapparatproducenter GN Store Nord og William Demant ligger i bunden af C20-indekset med fald på henholdsvis 2,1 og 2,5 pct. til kurserne 148,35 og 552. Begge aktier steg i sidste uge i et ellers faldende marked. Det gjaldt ikke mindst GN Store Nord, der over ugen steg hele 8,5 pct., efter at det tirsdag kom frem, at selskabet havde vundet store markedsandele på det amerikanske høreapparatmarked.

Også TDC har det svært mandag, hvor aktien ved middagstid ligger 1,9 pct. lavere i 51,65. Også det kommer efter en god uge for teleaktien i sidste uge, hvor aktien fredag blandt andet var understøttet af købsanbefaling af aktien fra analytikerne hos den amerikanske storbank Bank of America - Merrill Lynch. Fredag steg TDC-aktien 2,2 pct.

Blandt de C20-aktier, der klarer sig bedst, findes aktierne i A.P. Møller-Mærsk, som fredag fik kurstæsk, efter at det kom frem, at fragtraterne i sidste uge fortsatte deres deroute. På ruterne mellem Asien og Europa faldt raterne i sidste uge med hele 14,4 pct. til historisk lave 243 dollar for en tyvefodscontainer.

Mærsk B falder 0,7 pct. til 12.050 kr. efter et fald på 3,7 pct. fredag, da også Nordea sænkede anbefalingen af aktien til "hold" fra "køb".

Blandt sidepapirerne falder aktien i Veloxis som reaktion på, at selskabet har tabt den retssag, som det førte mod de amerikanske sundheds- og fødevaremyndigheder, FDA. Afgørelsen er på linje med, hvad analytikerne hos Danske Markets havde ventet, og finanshuset gentager en salgsanbefaling af aktien med et kursmål på 68 øre. Mandag middag er aktien faldet 8 pct. til 0,92 kr.

Aktien i forsikringskoncernen Topdanmark ligger desuden 2,1 pct. lavere i 177,90 kr. Analytikerne hos Goldman Sachs har i en analyse dateret fredag reduceret kursmålet for Topdanmark-aktien med 15 kr. til 200 kr. Anbefalingen er uændret "neutral".

Blandt de positive islæt findes SSBV-Rovsing, efter at det er kommet frem, at selskabet har indgået en kontrakt med franske Thales Alenia på 2,2 mio. kr. Kontrakten bliver på aktiemarkedet belønnet med en stigning på 5,2 pct. til 0,18 kr.