Aktier: Samtlige C20-aktier i plus ført an af FLSmidth

De danske eliteaktier starter alle ugen ud i grønt, hvor C20 Cap stiger i de første handler mandag morgen med 1,6 pct. til 968,14.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske aktier bygger videre på stigninger i USA og Asien efter en skuffende amerikansk jobrapport fredag fik investorerne til at satse på, at den amerikanske centralbank vil udskyde en renteforhøjelse til næste år. De amerikanske aktiefutures har dog mandag efter dansk handelsstart vendt små plusser til små minusser på op til 0,2 pct.

- Vi så fredag en pæn rebound i USA - den største i fire år. Og samlet vil det give en pæn start i Europa, hvor også det danske aktiemarked følger med, siger Ole Kjær Jensen, afdelingschef i Sydbank, til Ritzau Finans.

I mandagens ligger FLSmidth og Vestas og kæmper om at få den største stigning.

FLSmidth er i fokus, efter at minekoncernen Glencore stiger markant efter forlydender om, at selskabet er i kontakt med potentielle købere til dets landbrugs-division. FLS stiger med 2,3 pct. til 240,20 kr.

- Stigningen hos Glencore kan betyde, at FLSmidth får lidt ekstra fokus i dag, siger Sydbanks afdelingschef.

Vestas stiger med 1,9 pct. til 355,60 kr. ovenpå nyheden om, at den danske vindmølleproducent kan vente øget konkurrence på det globale vindmøllemarked, efter at den tyske vindmøllefabrikant Nordex har indgået aftale om køb af det spanske energiselskab Accionas aktiviteter inden for produktion af vindmøller. Transaktionen, som vil gøre Acciona til storaktionær i Nordex, blev offentliggjort søndag aften. Købsprisen er opgjort til 785 mio. euro, svarende til 5,9 mia. kr., og det er dermed blandt de største opkøb i den globale vindmøllebranche.

Danske Bank, der i de første handler mandag stiger med 1,1 pct. til 204,10 kr., Nordea, der stiger med 0,9 pct. til 76,80 kr., Sydbank, der ligger i et plus på 0,8 pct. til 252,30 kr., og Jyske Bank, der mandag stiger med 0,6 pct. til 370,70 kr. og dermed ligger i bunden af C20 Cap-indekset, kan ligesom de øvrige danske bankaktier få opmærksomhed, efter omtale af landbrugets store økonomiske udfordringer i Jyllands-Posten.

Avisen skriver, at bankerne også i år har udsigt til nedskrivninger i milliardklassen på landbruget.

- Vi får lidt mere syn for sagen i de kommende uger, når bankerne kommer med regnskaber, siger Ole Kjær Jensen.

William Demant, der stiger mandag morgen med 1,5 pct. til 560,50 kr., fik fredag eftermiddag sænket kursmålet af Berenberg til 598,50 kr. fra 650 kr. Og det er godt nyt for aktien, mener investorerne.

I bunden af indekset ligger ud over Jyske Bank, smykkeselskabet Pandora med en stigning på 0,5 pct. til 779 kr., og Chr. Hansen, der stiger med 0,8 pct. til 379,80 kr. Der er ikke selskabsspecifikke nyheder på de to selskaber.

Blandt sidepapirerne kan Mols-Linien, der falder med 4,1 pct. til 44,60 kr., få investorfokus. Rederiet har bestilt en ny hurtigfærge, som skal fragte biler og passagerer mellem Aarhus og Odden samt mellem Ebeltoft og Odden fra 2017. Færgen bliver bygget af et australsk værft og herefter lejet af Mols-Linien i en 12-årig periode.

Stylepit stiger med 1,0 pct. til 0,21 kr. på dagen for selskabets generalforsamling, mens rederiet Norden, der stiger med 1,5 pct. til 145,20 kr., får nyt fra tørlast-rivalen Pacific Basin, der gør status for tredje kvartal. Hongkong-rederiet er især aktiv inden for de mindre skibstyper handysize og handymax.

TV: Katrine Overgaard tager pulsen på aktiemarkederne