Aktier: Sælgerne stod i kø på Wall Street

Det var sælgerne, som kontrollerede fredagens handel med aktier på Wall Street. Alle tre toneangivende indeks lukkede i rødt efter et stabilt og ganske massivt salgspres over hele dagen, hvor omsætningen endte 20-30 pct. over normalen.

Læs mere
Fold sammen

Konjunktururo og fortsat faldende oliepriser pressede markedet, mens investorerne prøvede at indprise effekten af onsdagens amerikanske renteforhøjelse. Det gav en usædvanlig høj omsætning.

S&P 500-indekset sluttede fredag med et fald på 1,8 pct. til 2005,55, mens de tunge aktier i Dow Jones droppede hele 2,1 pct. til 17.128,55. Teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq-indekset klarede sig mindst ringe, idet de lukkede med et minus på knap 1,6 pct. til 4923,08.

- Vi så store stigninger efter Federal Reserve (satte renten op, red.). Men hvis aktierne fortsætter ned, kan stemningen hurtigt vende til formodninger om, at der ikke kommer det vanlige juletids-løft, og så må man hellere reducere risikoen og blive mere konservativ, siger seniorporteføljeforvalter Troy Gayeski fra SkyBridge Capital til Bloomberg News.

Set over ugen blev det da også til kursfald trods euforien kort efter Federal Reserves forhøjelse af renten med 0,25 pct.point onsdag. S&P 500-indekset er faldet 0,3 pct. i løbet af de fem handelsdage, mens Dow Jones er dykket 0,8 pct. Nasdaq-indekset har begrænset faldet til 0,2 pct.

Før børsåbning fredag kom de første indikationer fra den amerikanske økonomi i december. PMI-data fra Markit Economics for serviceindustrien tegner med et fald til 53,7 ikke godt for udviklingen, og da slet ikke hvis man skæver til økonomerne, som havde ventet en aflæsning på 55,9 efter novembers indeks på 56,1.

Det samlede PMI-tal faldt samtidig til 53,5 fra 55,9 i november.

Alle de vigtigste sektorer i S&P 500-indekset endte i rødt - med finansaktierne som tungeste lod i vægtskålen trods onsdagens renteforhøjelse, der ellers havde givet sektoren et løft. Investorerne er bekymrede over bankernes eksponering mod lån til energisektoren. Blandt andet lukkede Goldman Sachs med et minus på 3,5 pct.

De fortsat faldende oliepriser kostede også igen dyrt i energisektoren, hvor sværvægterne Exxon og Chevron blev sendt henholdsvis 0,9 pct. og 0,8 pct. lavere, mens Marathon Oil Corporation faldt 2,4 pct. og dermed er dykket næsten 14 pct. på tre handelsdage.

Til gengæld var der lidt optimisme i råvareaktierne efter prisstigninger blandt industrimetallerne. Minegiganten Freeport-McMoran lagde ud med en 5 pct. stor stigning, der dog ved dagens bogslut var reduceret til et plus på 2 pct. Med til historien hører dog torsdagens kursfald på hele 8,5 pct.

Teknologipapirerne havde det svært - med kursfald til Apple, Facebook og Google på 2,8 pct., 2,1 pct. og 1,4 pct., som tyngede i indeksene.

Modsat gik det Blackberry, der overraskende kom ud af tredje kvartal 2015/16 med et langt mindre tab, end analytikerne havde ventet. Koncernens resultat var hjulpet godt på vej af firmaets softwareomsætning efter erhvervelsen af Good Technology. Aktien steg hele 10 pct.

De amerikanske aktiefutures ligger ved sekstiden mandag morgen med stigninger på 0,3-0,4 pct.