Aktier: Rutsjede baglæns med WDH og FLS som modvægt

Med Novo- og Mærsk-aktierne som de tunge lodder og med William Demant og FLSmidth som det formildende islæt rutsjede C20 Cap-indekset mandag baglæns til 938,21.

Med Novo- og Mærsk-aktierne som de tunge lodder og med William Demant og FLSmidth som det formildende islæt rutsjede C20 Cap-indekset mandag baglæns til 938,21 - eller 0,4 pct. lavere end fredagens slutniveau, efter at indekset i middagstimerne var krøbet i et beskedent minus.

- Det er lidt et blandet billede, vi ser. Vi er ned trukket af Novo, og den eneste af de store, der trækker kontra, det er Danske Bank, mens A.P Møller-Mærsk falder efter pæne stigninger i sidste uge oven på regnskabet og Danske Bank-nyheden. Og Carlsberg falder også, noterer aktiestrateg Otto Friedrichsen fra Formuepleje.


Mærsks B-aktie faldt 1,1 pct. til 15.200 kr. på en dag med fornyede fald i oliepriserne på 2,2 pct. for Brent-oliens vedkommende


Novo-aktien faldt 0,7 pct. til 317,50 kr., og Carlsberg-aktien faldt 2,0 pct. til 559 kr. uden selskabsspecifikke nyheder.


Men Otto Friedrichsen noterer på den anden side, at Novo-aktien trods alt er steget 23 pct. i år, og at faldene er forholdsvist begrænsede. Og generelt har europæiske aktier "outperformet" de amerikanske markant på forventningen om de makroøkonomiske tiltag fra Den Europæiske Centralbank (ECB), fastslår aktiestrategen.


- Dem får vi måske nyt om her på torsdag i forhold til, hvornår og hvordan de starter. Så stopper man lige op og afventer, hvad der kommer til at ske på torsdag. Der er lige en opbremsning. Og det går ud over nogle af dem, som har kørt godt - Novo, Møller, Carlsberg. Mange af dem - også i Europa, er jo netop steget på forventningen om, at de her massive pengepolitiske tiltag på et tidspunkt vil forplante sig til noget indtjening, forklarer Otto Friedrichsen.


Mandagens positive bevægelse var efterdønningerne efter et godt regnskab fra William Demant Holding torsdag i sidste uge. Til rækken af finanshuse, der har reageret positivt på torsdagens tal fra WDH føjede sig mandag morgen både svenske SEB og norske ABG, der lægger henholdsvis 65 kr. og 100 kr. til kursmålet, som for SEB's vedkommende lander på 500 kr., mens ABG ser et potentiale på 650 kr. Senest har Kepler Cheuvreux desuden hævet sit kursmål til 505 kr. fra 460 kr.


Høreapparataktien steg mandag 1,8 pct. til 312 kr.


Helt i toppen af eliteindekset sluttede FLSmidth med en stigning på 2,3 pct. til 312 kr. uden selskabsspecifikt nyt.


Mandagens nyheder omfattede også en sænkning af Vestas' anbefaling hos Commerzbank til "reducer" fra "hold", og mere generelt har analytikerne siden offentliggørelsen af selskabets regnskab skruet lidt ned for deres forventninger til vindmøllekoncernens omsætning og EBIT-margin i 2015.


Ifølge estimater indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans er omsætningsforventningerne reduceret til 7163 mio. euro fra 7285 mio. euro, og margin- forventningerne er sat ned til 8,7 pct. fra 9,1 pct.


Vestas-aktien faldt 1,0 pct. til 278,30 kr.

Op til regnskabet efter børslukketid mandag har biotekselskabet Genmab mødt nogen modstand, der har presset aktien 1,6 pct. ned til 485 kr. Normalt er der ikke så meget fokus på selve regnskabstallene fra Genmab, så er det mere den efterfølgende telekonference, der kan byde på interessante meldinger om udviklingen af nye præparater.


Coloplasts konkurrent Boston Scientific har købt en del af American Medical Systems (AMS) fra Endo for op til 1,65 mia. dollar for urologiforretningen rettet mod mænd. For Coloplast er urologiforretningen selskabets mindste forretningsben med en samlet omsætning på 1,2 mia. kr. sidste år. Målsætningen er imidlertid knap en fordobling til 2 mia. kr.


Coloplast-aktien faldt mandag 0,3 pct. til 531 kr.


Uden for C20 var der mandag fokus på flyselskabet SAS, der i løbet af weekenden var nødsaget til en lang række aflysninger grundet en strejke blandt selskabets kabinepersonale. Mandag aflyste selskabet 50 afgange, men mandag formiddag oplyste kabinepersonalet, at det vender tilbage til arbejdet kl. 12 mandag. Samtidig kom det frem, at det kan komme til endnu en strejke i SAS' nye datterselskab Cimber om kun få uger.

Til sammen gav det anledning til et fald for SAS-aktien på 2,1 pct. til 14,20 kr.