Aktier: Rolig optur trods græsk blodbad

Mens det græske aktiemarked styrtbløder på den første handelsdag i fem uger, så er der langt mere ordnede forhold på resten af de europæiske aktiebørser.

På de store børser i Frankfurt og Paris stiger de toneangivende indeks 0,4-0,5 pct., mens London-børsen falder med 0,02 pct. Alt sammen nærmest ubetydeligt sammenlignet med det græske aktiemarked, der ligger 17 pct. lavere. Der er endda tale om et lille comeback til de græske aktier, der indledte mandagens handel med et fald på op mod 23 pct.

Det er især de græske bankaktier, der lider under de seneste ugers opsparede dårlige nyheder fra Grækenland. Sidste gang den græske børs holdt åben var således den 26. juni. De store banker, National Bank of Greece og Piraeus Bank, falder med de 30 pct., som er det maksimale en aktie kan falde på én dag på børsen. Eurobank-aktien har stadig et mulehår at give af, da aktien falder med 29,86 pct.

I resten af Europa er stemningen overvejende god, og det paneuropæiske Stoxx Europa 600-indeks ligger til en gevinst på 0,6 pct.

Med i toppen er Heineken, der stiger med 4,9 pct. efter et nydeligt regnskab fra det hollandske bryggeri.

Driftsoverskuddet blev på 1,55 mia. euro mod 1,45 mia. euro i samme periode året før og lå en sjat højere end analytikerforventningen om et resultat på 1,53 mia. euro ifølge Bloomberg News. Overskuddet blev hentet hjem på baggrund af en omsætning, der steg til 10,9 mia. euro fra 10,2 mia. euro.

Også den tyske storbank Commerzbank er kommet godt ud af andet kvartal. Bundlinjen viste et nettooverskud på 280 mio. euro. Det var bedre end analytikernes estimat på 252,9 mia. euro ifølge Bloomberg News og belønnes med en kursstigning på 2,7 pct.

I toppen af Europa Stoxx 600-indekset ligger den britiske virksomhed Intertek, der tager sig betalt for kvalitetstest af en lang række varer. Aktien stiger i underkanten af 12 pct. efter et regnskab, som børshusene Berenberg og Goldman Sachs betegner som bedre end ventet målt på driftsresultatet.

Også den spanske vindmølleproducent Gamesa ligger godt til i Europa og stiger med over 5 pct. Der er intet nyt fremme om Vestas-konkurrenten, der dog faldt en del i slutningen af sidste uge.

Blandt taberne i Europa er flere af mineaktierne, der lider under den seneste tids prisfald på råvarer. De London-noterede råvarekæmper Glencore, Anglo American, BHP Billiton og Fresnillo falder mellem 2 og 2,8 pct. og ligger nederst blandt de 100 største aktier på børsen i London.

/ritzau/FINANS

 

Jakob Dalskov +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk