Aktier: Rødt på hele det europæiske kontinent

Det er profithjemtagning, der er i centrum på de europæiske aktiemarkeder onsdag, hvor investorerne tager et skridt tilbage efter kursfremgang mandag og tirsdag.

Det er profithjemtagning, der er i centrum på de europæiske aktiemarkeder onsdag, hvor investorerne tager et skridt tilbage efter kursfremgang mandag og tirsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL ROLAND

»Markederne kæmper generelt for at finde en retning, i en tid hvor de økonomiske nøgletal ikke er dårlige men heller ikke fantastiske,« udtaler analytiker Michael Hewson fra CMC Markets til Bloomberg News.

Natten til onsdag kom der pænere importtal fra Kina end ventet, som tolkes positivt for landets økonomiske sundhed. Til gengæld har Verdensbanken skåret sin prognose for den globale vækst i år ned.

Alt i alt falder Stoxx 600-indekset over de største europæiske aktier med 0,3 pct. til 345,14. Blandt de enkelte lande er der fald i stort set alle toneangivende indeks fra London til Zürich.

Også på sektorniveau er der bred nedgang - dog med undtagelse af aktier med eksponering over for råvarer som metaller og olie. Her giver stigninger i priserne på råolie og ædelmetaller en lille fremgang.

Onsdagens største kursfald i Stoxx 600 går ved frokosttid til CEZ, Tjekkiets svar på Dong Energy, som falder 4,9 pct., eller 22,50 koruna. Der er dog tale om en skjult stigning til det statsejede selskab, som udbetaler 40 koruna per aktie i udbytte onsdag og dermed faktisk underliggende stiger 3,8 pct.

Reelt er det tyske Bilfinger, der ligger sidst. Ingeniørselskabet fortsætter sin volatile tilværelse på børsen i Frankfurt, efter at det solgte en række aktiver sidste torsdag. Bilfinger-aktien har siden haft udsving på plus 4 pct., minus 9 pct., minus 5 pct. og tirsdag plus 2,7 pct., mens den onsdag eftermiddag ligger i et fald på 4,8 pct.

Også græske, tyske og italienske banker er med i bunden af Stoxx 600-indekset onsdag, og bank- og finansaktierne er den dårligste blandt de 19 sektorgrupper i indekset.

I toppen finder man blandet andet den franske rørproducent Technip, der sent tirsdag blev rygtet som vinder af en stor kontrakt til Coral-gasfeltet ud for Mozambiques kyst. Technip-aktien stiger 3,2 pct. og er i alt gået mere end 9 pct. frem denne uge.