Aktier: Rødt mismod hvor SAS landede med et kursmæk

Samtlige aktier i C20 Cap sluttede ugen af badet i rødt. Ingen af eliteaktierne kunne dog matche kursfaldet i SAS, der gik på weekend med det største fald på fondsbørsen i aktiekursen på 11,2 pct. til 15,90 kr. efter et skuffende kvartalsregnskab for andet kvartal, der landede under markedets forventninger.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen.
Læs mere
Fold sammen

Samlet faldt C20 Cap med 2,9 pct. til indeks 1008,7, hvilket er et fald på 3,2 pct. på en uge.

Trods markante brændstofbesparelser - som følge af en lav oliepris - dykkede driftsoverskuddet med over 200 mio. svenske kr. i andet kvartal, og det er er bestemt ikke optimalt, vurderede Sydbank.

- Jeg har svært ved at sætte andre ord end skuffende på det her regnskab. SAS har haft store besparelser på brændstof, men alligevel kan selskabet ikke tjene flere penge, siger aktieanalysechef Jacob Pedersen.

SAS leverede i kvartalet en omsætning på 8916 mio. svenske kr. mod 9403 mio. svenske kr. i den tilsvarende periode et år tidligere. På de nederste linjer i regnskabet landede SAS et overskud på 171 svenske kr. efter skat mod 279 mio. svenske kr. efter skat i samme kvartal året før.

INVESTORERNE TOG STIKKET HJEM

Også de europæiske børser endte fredag med fald, da investorerne, efter at markederne gennem flere uger har klaret sig rigtig godt, benyttede lejligheden til at hive profit hjem.

- Generelt tager man hele vejen rundt risiko ud af markedet i dag. Det gælder samtlige aktier, samtlige indeks og samtlige lande. Det er et typisk "risk-off"-marked, siger Mads Zink, chefhandler i Danske Bank, til Ritzau Finans.

- I den slags markeder kigger man oftest ikke særligt meget på de enkeltstående nyheder, der er omkring selskabet, men det drejer sig mere om at tage generel risiko ud af porteføljerne. En god nyhed bliver typisk neutraliseret i et "risk-off"-marked, og det er også derfor, at Genmab sætter sig i dag, siger chefhandleren.

GENMAB SOM BUNDPROP

Og det blev netop Genmab, der endte nederst i C20 Cap med et kursfald på 5,8 pct. til 1161 kr. Aktien i biotekselskabet faldt på trods af positive forsøgsdata fra partneren Janssen i relation til selskabernes kræftmiddel Darzalex.

- Det er virkelig et marked, der er i "risk-off-mode" i dag, og det er noget, der rammer biotek hårdt. Det er selvfølgelig også en aktie, som mange har tjent rigtigt godt på, så man er nok hurtigere til at trække pengene hjem her, siger senioraktiehandler Martin Munk fra Jyske Bank til Ritzau Finans.

- Så en kombination med, at risikoappetitten falder kraftigt i dag, og så en aktie der har performet rigtigt godt - det er nok den cocktail, der gør, at vi så så kraftigt et fald i Genmab, siger han.

År til dato er Genmab-aktien steget 26,5 pct., mens der isoleret for de seneste tre måneder har været tale om en kursstigning på 44,1 pct.

Janssen præsenterede fredag flere gode resultater for kræftmidlet Darzalex i fase 3-studiet Pollux. De nye data viste blandt andet overraskende gode responsrater for kræftmidlet. Det understøtter sandsynligheden for, at indlægssedlen kan udvides, og at midlet dermed kan benyttes langt tidligere i behandlingen.

DONG I RETRÆTE

Lidt af pusten gik ud af Dong Energy efter børsintroduktionen torsdag. Aktien, der steg med 9,8 pct. til 258 kr. fra udbudskursen på åbningsdagen, faldt på dag to på børsen tilbage med 2,3 pct. til 252 kr.

Lundbeck kommer ind i C20-indekset fra 20. juni i forbindelse med den halvårlige revision fra fondsbørsen i København. Aktien faldt med 2,7 pct. til 247,80 kr. Lundbeck skubber Tryg ud af eliteindekset, og investorerne sendte forsikringsaktien ned med 3,1 pct. til 120 kr.

FLSmidth klarede sig bedst i fredagens handel i C20 Cap og endte dagen med et fald på 0,5 pct. til 239,60 kr. uden selskabsspecifikke nyheder.

/ritzau/FINANS

 

Charlotte Mackeprang +45 33 30 03 61 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk