Aktier: Rødt aktiemarked sparker dagen i gang

Tirsdag morgen er eliteindekset C20 Cap malet rødt, og samlet falder indekset med 0,7 pct. til 1009,0.

Foto: Morten Germund. ARKIVFOTO.
Læs mere
Fold sammen

I bunden af indekset ligger ISS, der har oplyst, at Ontario Teachers' Pension Plan Board (OTPP) har solgt alle sine 11.394.380 aktier - eller 6,14 pct. af aktiekapitalen - i facility services-koncernen.

I den forbindelse har ISS erhvervet 456.431 aktier til beholdningen af egne aktier til det formål at afdække ISS' forpligtelser under dets aktiebaserede incitamentsprogram. ISS falder med 3,3 pct. til 243,50 kr.

I den anden ende af indekset ligger smykkeselskabet Pandora, efter at Jyske Bank har meldt ud, at Pandoras salgsprognose for 2016 virker mere og mere konservativ.

- Pandoras ny rapportering, som viser både regionalt salg og regionale butikker i henhold til kanal (i modsætning til kun butikker) giver mulighed for forbedrede skøn, skriver Jyske Bank i et notat.

Banken fastholder salgsskønnet for Pandora på 20,3 mia. kr. i 2016, og ligger dermed fortsat en del højere end Pandoras egen prognose om en omsætning over 19 mia. kr. Pandora falder med 0,3 til 851,10 kr.

I toppen ligger Coloplast med en stigning op 0,2 pct. til 522 kr. og William Demant, der falder med 0,2 pct. til 642,50 kr. Der er ikke selskabsspecifikke nyheder på de to selskaber.

Men på det overordnede plan er det makroøkonomien, der spiller ind på aktiemarkederne, der i Europa ligger i rødt. Både det tyske DAX-indeks og det franske CAC 40 falder med op mod 0,8 pct.

- Der er en lidt afventende stemning efter pæne stigninger på aktiemarkederne. Investorerne trækker vejret efter rentemeldingen fra Den Europæiske Centralbank i sidste uge. Tirsdag kommer der blandt andet tal for det amerikanske detailsalg i februar, og onsdag kommer der rentemelding fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve. Det vil være det makroøkonomiske, der kommer til at præge markederne, siger Ole Kjær Jensen, afdelingsdirektør i Sydbank, til Ritzau Finans.

Aktierne i konglomeratet A.P. Møller-Mærsk falder tirsdag morgen, hvor A-aktien dykker med 1,1 pct. til 8720 kr. og B-aktien falder med 0,9 pct. til 8930 kr. efter fald mandag i kølvandet på, at olieprisen tog et dyk. Tirsdag morgen fortsætter olieprisen med at falde, og prisen på en tønde Brentolie er faldet 2,4 pct. til 38,60 dollar.

- Faktisk så vi en dekobling mellem markedet og olieprisen mandag. Men den fortsat faldende oliepris kan sætte sit præg på blandt andet A.P. Møller-Mærsk i dag, siger Ole Kjær Jensen.

Novo Nordisk har fået hævet kursmålet af finanshuset Jefferies til 370 kr. fra tidligere 340 kr. Anbefalingen er uændret "hold", fremgår det af data fra Bloomberg News. Aktien i medicinalkoncernen falder tirsdag morgen med 0,5 pct. til 384,10 kr.

FLSmidth står over for genforhandling af tre drifts- og vedligeholdelseskontrakter. Men ifølge Danske Bank kan markedet have et for optimistisk syn på forhandlingerne. Banken gentager anbefalingen "sælg" og kursmålet på 200 kr. Aktien i FLS ligger med i bunder af C20 cap med et fald på 1,2 pct. til 256,50 kr.i de første handler.

Udenfor eliteindekset kommer Newcap, der ligger uændret tirsdag morgen i 2,10 kr. efter et fald mandag på 2,3 pct., med regnskab for fjerde kvartal. Selskabet har tidligere meldt forventninger ud om et EBTDA i størrelsesordenen 19-26 mio. kr. for 2015.

/ritzau/FINANS