Aktier: Røde aktieindeks hele vejen rundt i Asien

De asiatiske aktieinvestorer tager mandag fat, hvor Wall Street slap fredag aften. Det betyder røde aktieindeks hele vejen rundt i de fjernøstlige markeder fra Wellington i New Zealand over Tokyo, Hongkong og Singapore til Mumbai i Indien.

Faldende oliepriser er en del af forklaringen, og en styrket japanske yen tynger også investorernes tillid til det økonomiske øjebliksbillede.

- Oliemarkedet vil have en stor indflydelse på, hvordan aktiemarkederne vil handle i den første del af ugen. Der er usikkerhed om, hvorvidt Opec-medlemmerne kan nå til enighed, siger analytiker Angus Nicholson fra IG Ltd. i Melbourne til Bloomberg News.

I Tokyo er markedet fokuseret på bevægelser i yenkursen, og evalueringen af sidste uges pengepolitiske møde i Bank of Japan foregår stadig.

- Markedet har stadig til gode at vurdere virkningen af Bank of Japans pengepolitik. Det er svært for yen at svækkes fra det nuværende niveau, da det er stadig er uklart, hvordan centralbanken har til hensigt at gennemføre den nye politik, og det giver usikkerhed for retningen for aktiemarkedet, vurderer analytiker Mitsuo Shimizu fra Japan Asia Securities Group i Tokyo over for Bloomberg News.

Det giver sig udslag i et fald i Nikkei-indekset på 0,8 pct., mens Topix-indeks dropper 0,5 pct.

Børsen i Hongkong ligger med et tab på 0,6 pct., mens de kinesiske børser på fastlandet ligger med fald i Shanghai Composite-indekset på 0,7 pct. og i CSI 300-indekset på 0,8 pct.

De amerikanske aktiefutures ligger med fald på 0,1-0,2 pct. mandag morgen.