Aktier: Rød handelsdag efter weekendens angreb i Paris

Det danske aktiemarked åbner mandag morgen med fald efter weekendens tragedie i Paris, hvor mindst 129 mennesker omkom. Bekymringerne sender det danske eliteindeks, C20 Cap, ned med 0,4 pct. til 1000,21 efter et kvarters handel.

Fredagens tragiske hændelser i Paris sender C20 Cap-indekset i rødt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann

På samme tid er der rentefald på obligationsmarkedet, hvilket indikerer, at investorerne søger væk fra aktiemarkedet og over mod de mere sikre, rentebærende papirer.

Samme negative aktietendens gør sig gældende i hele Europa, og ikke overraskende ligger det toneangivende franske CAC 40-indeks blandt de mest faldende på kontinentet med et dyk på 1,1 pct. til 4756,50.

I C20-indekset går det hårdest ud over FLSmidth, der falder 2,1 pct. til 246 kr., efter at en række finanshuse er blevet mindre optimistiske på vegne af den danske ingeniørkoncern FLSmidth. Kepler Cheuvreux sænker mandag kursmålet med 40 kr. til 290 kr., mens Handelsbanken sænker anbefalingen til "sælg" fra "hold".

I bunden af eliteindekset finder man også William Demant, hvis schweiziske høreapparatkonkurrent Sonova mandag før børsåbning har nedjusteret forventningerne til årets salg og indtjening. Fredag faldt aktien 2,3 pct., og mandag dykker den yderligere 1,4 pct. til 611 kr.

- Jeg tror, at noget af problematikken for Sonova ligger i, at William Demant er blevet en stærkere konkurrent på det her marked, vurderer Morten Imsgard, der er senioranalytiker i Sydbank, over for Ritzau Finans.

I toppen af indekset ligger A.P. Møller-Mærsk på trods af, at raterne på Asien-Europa-ruten et faldet yderligere. Prisen for at fragte en container mellem Asien og Europa faldt med hele 39,3 pct. i sidste uge, så den gennemsnitlige pris lød på 409 dollar per tyvefodscontainer (teu). Det skrev Reuters sent fredag. Rederiets B-aktie ligger ikke desto mindre i toppen af C20 med en stigning på 0,1 pct. til 9880 kr.

Med i toppen finder man Carlsberg, som nyder godt af positiv omtale i Økonomisk Ugebrev Formue. Ugebrevet ser et uforløst potentiale i Carlsberg, trods uro i Rusland og truslen fra den planlagte fusion mellem bryggerigiganterne AB Inbev og Sabmiller.

Økonomisk Ugebrev Formue spår, at bryggeriaktien kan give et afkast på 10-20 pct. over de næste 6-12 måneder, og det giver medvind til Carlsberg-aktien, der stiger 0,3 pct. til 591 kr.

Ud over angrebet i Paris skal investorerne forholde sig til skuffende statistik fra Japan, hvis økonomi nu er tilbage i recession.

- Investorerne skal på den ene side forholde sig til hændelsen i Paris og på den anden side til noget fundamental økonomi, siger Jyske Banks senioraktiestrateg Ib Fredslund til Ritzau Finans.

På hjemmefronten vil der mandag være nyt fra Topdanmark, der ved middagstid kommer med regnskab for tredje kvartal, som ventes at vise en fortsat solid indtjeningskraft, men skidt investeringsresultat. Ifølge Ritzau Estimates venter ni analytikere et forsikringsteknisk resultat på 330 mio. kr. mod 268 mio. kr. i tredje kvartal sidste år. Investeringsresultatet forventes negativt med 50 mio. kr. mod positivt med 76 mio. kr. i samme kvartal året før.

Forud for regnskabet falder Topdanmark-aktien 0,8 pct. til 176,70 kr.

Der er mandag ingen danske nøgletal på programmet, men for eurozonen vil der blive offentliggjort endelig statistik for udviklingen i forbrugerpriserne i oktober, mens temperaturen vil blive taget for erhvervstilliden i New York-regionen i november, målt ved Empire Manufacturing-indekset.