Aktier: Rød aktiestemning i Europa

Det er en regnskabstung torsdag på børsen, hvor TDC og William Demant er kommet med regnskab fra morgenstunden, og hvor de europæiske aktiemarkeder tidligt torsdag ser ud til at åbne i negativt terræn.

Det tyske Dax-indeks ser ud til at falde 0,5 pct. fra åbningen, mens Euro Stoxx 50-indekset ser ud til at falde tilsvarende, mens også Frankrig og Storbritannien er i rødt.

Herhjemme vil TDC være i fokus, efter regnskabet for første kvartal viser, at driftsresultatet (EBITDA) i årets tre første måneder var lavere end ventet blandt analytikerne, da teleselskabet landede et EBITDA på 2474 mio. kr., hvilket var omtrent 50 mio. kr. mindre end ventet.

William Demant har derimod leveret helt op til sine egne forventninger i første kvartal, da selskabets nye produkter er blevet godt modtaget, og selskabet fastholder da også forventningerne om et driftsresultat (EBIT) for hele året på 1,7-2 mia. kr.

Desuden har Pandora oplyst, at selskabet har indgået et forlig med Skat i en sag om transfer pricing for perioden 2009-2014, som vil koste smykkeselskabet 995 mio. kr. og hæve selskabets skattesats fra "omkring" 20 pct. til 22 pct. i 2015 og 21 pct. i 2016.

Lundbeck og Vestas vil formentlig fortsat tiltrække sig opmærksomhed efter kvartalsregnskaberne onsdag, som fik aktiekurserne til at stige.

Lundbeck var onsdagens store aktieoverraskelse, da medicinalselskabet steg knap 20 pct. oven på et bedre end frygtet regnskab og udnævnelsen af den tidligere kronprins i Novo Nordisk, Kåre Schultz, som ny administrerende direktør. Børsen skriver dog torsdag morgen, at en del af stigningen formentlig skyldes, at investorer, der har "shortet" aktien, har lukket positioner, og det har været med til at drive kursen op.

A.P. Møller-Mærsk har fået sænket sit kursmål til 14.400 kr. fra 16.000 af ABG, der gentager anbefalingen "hold", mens Vestas har fået løftet sit ditto af en af mølleproducentens mest kritiske analytikere.

Barclays har således hævet kursmålet for Vestas til 310 kr. fra 270 kr. men gentager anbefalingen "ligevægt", efter at mølleproducenten med sit regnskab for første kvartal onsdag præsterede bedre end ventet og samtidig løftede forventningerne til hele året.

Vestas kan torsdag blive påvirket af, at konkurrenterne hos Gamesa og Siemens Wind Power har aflagt regnskab. Det kører som smurt for Gamesa i Kina og Indien, mens Siemens har oplevet et stort fald i ordreindgangen, ligesom det tyske selskab fortsat taber penge på grund af fortsatte udgifter til inspektion og udbedring af fejl på hovedkuglelejet i selskabets vindmøller.

FLSmidths aktiekurs kan blive rykket af, at selskabet torsdag aften mistede to drift- og vedligeholedseskontrakter i Nigeria. Det koster på indtjeningen og ordrebeholdningen, selv om forventningerne til 2015 fastholdes.

Blandt de mindre danske aktier kan det påvirke Atlantic Petroleum, at det færøske olieselskab har solgt sin olielicens Pegasus for 16,5 mio. pund - det svarer ca. til selskabets markedsværdi.

Også Solar og Exiqon er kommet med regnskab torsdag morgen, og begge selskaber fastholder forventningerne til hele året. Exiqon har været årets aktieraket, men tjener fortsat ingen penge. Nettoresultatet for første kvartal landede på et rundt nul, mens omsætningen steg til 39 mio. kr. fra 32,5 mio. kr.

Danmarks eneste børsnoterede mediekoncern, North Media, har ligeledes offentliggjort sit regnskab for årets tre første måneder, og de viser et stort fald i driftsresultatet (EBIT) til minus 11,6 mio. kr., mens forventninger til hele årets driftsresultat fastholdes på mellem minus 20 mio kr. og plus 5 mio. kr.

/ritzau/FINANS

 

Kasper Brøndgaard Andersen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk