Aktier: Rockwools ambitioner skuffede

Mens de danske eliteaktier havde en relativt stille mandag, så var det alt andet end sjovt at være Rockwool-aktionær. Isoleringsproducentens nye finansielle mål fik en kølig modtagelse af aktiemarkedet, der havde sat næsen op efter mere og derfor sendte aktien brat ned.

Læs mere
Fold sammen

Imens var stemningen blandt C20-aktierne nogenlunde neutral. En lille overvægt af aktier steg, men sværvægteren Novo Nordisk var blandt de faldende aktier og medvirkede til, at C20 Cap-indekset kun gik frem med 0,02 pct. til 1027,02.


Den største kursændring blandt eliteaktierne tilfaldt Carlsberg, der spildte 2,2 pct. til 600,50 kr. efter et par justeringer fra analytikerkorpset.

Finanshuset Mirabaud sænkede sin anbefaling af bryggeriet til "reducer" fra tidligere "neutral". Modsat løftede Royal Bank of Canada sit kursmål for bryggeriaktien til 540 kr. fra 490 kr.


Også A.P. Møller-Mærsk gjorde sig bemærket mandag ved først at falde fra morgenstunden, inden stemningen vendte til det positive, så B-aktien kunne lukke 0,1 pct. højere i 10.010 kr.


Allerede fra morgenstunden var der meldinger om, at Mærsk ikke længere er med i opløbet om at købe Singapore-rederiet Neptune Orient Lines (NOL), der nu forhandler eksklusivt med det franske rederi CMA CGM om et frasalg.

- Jeg tror, at der er flere Mærsk-investorer, der anser det for at være positivt, at det ikke bliver Mærsk, som køber dem. Samtidig er det selvfølgelig positivt for hele sektoren, hvis vi får noget konsolidering. Så umiddelbart tolker markedet det som en positiv melding, vurderer Mads Zink, chefhandler i Danske Bank, over for Ritzau Finans.


U-vendingen i Mærsk faldt samtidig sammen med et stemningsskifte på råvarebørsen, hvor olieprisen steg ud på eftermiddagen efter et indledende fald.

Blandt mandagens vindere i C20-regi var også William Demant, der steg med 1,2 pct. til 660,50 kr. Det var rekord for aktien, der nu er steget seks børsdage på stribe.


Der var ingen bagvedliggende nyheder om aktien, der i øvrigt var præget af tynd handel, hvilket gjorde det relativt nemt at skubbe til aktiekursen.

I laget under C20 trak Rockwool de største overskrifter, efter at selskabet som led i sin kapitalmarkedsdag offentliggjorde nye finansielle ambitioner om en organisk omsætningsvækst på 2-4 pct. om året for perioden 2016-2018 og en gradvis forbedring af EBIT-marginen til 10 pct. i 2018.

- Rockwool har et nyt mål om en EBIT-margin på 10 pct. i 2018, og forventningerne i markedet lå på en EBIT-margin på 10,9 pct. allerede i 2017. Det er den skuffelse, man ser afspejle sig i aktiekursen, siger Mads Zink.

Rockwool-aktien faldt med 5,8 pct. til 1018 kr.


Kun Banknordik klarede sig dårligere, efter at den færøske bank opgav at finde en køber til sin danske erhvervskundeforretning. Den vil nu i stedet blive afviklet. Banknordik-aktien faldt med 6,2 pct. til 136 kr.

Blandt bankerne var der til gengæld stadig rift om Østjydsk Bank, der er i færd med en større emission, der giver mulighed for at tegne aktier til 1 kr. per styk. Ikke desto mindre steg den eksisterende aktie 16,6 pct. til 3,09 kr. Tegningsretten steg næsten 18 pct. til 0,145 kr.


Blandt mandagens positive islæt var også H+H International, der steg 11,3 pct. til 79 kr. Danske Bank løftede mandag sit kursmål for porebetonproducentens aktie til 100 kr. fra 75 kr.

Nedjusterede forventninger til 2015 nåede til gengæld ikke at ramme Bording-aktien, der sluttede uændret i 810 kr. efter et par tidlige handler mandag morgen.


Siden blev aktien ikke handlet, selv om Bording kom med regnskab allerede omkring middagstid, hvor forventningerne til 2015 blev nedjusteret med 5 mio. kr. til et overskud efter skat på 25 mio. kr.