Aktier: Rockwool i bunden på tilbageholden børs

Læs mere
Fold sammen

Børsstemningen er til den dårlige side fredag morgen, og Rockwool synker som en sten efter sit skuffende regnskab torsdag eftermiddag.

I hele C20 Cap er der kun fem aktier, der stiger, men samlet holder indekset sig dog til et fald på 0,1 pct. til 896,93 og dermed et lille skridt tilbage fra torsdagens rekord.

Investorerne holder sig generelt tilbage fra at tage større risici fredag forud for mødet blandt eurozonens finansministre kl. 15.

Der skal nemlig på ny diskuteres Grækenland og gældssituationen, efter at parterne var langt fra at finde en løsning torsdag. Her sendte den græske regering en officiel anmodning om et halvt års pusterum i sin låneaftale, men den blev hurtigt afvist af Tyskland, så nu skal der igen forhandles i Bruxelles.

Rockwools skuffende årsregnskab fra torsdag aften er investorerne dog hurtige med dommen over. Det udfordrede russiske marked trak ned for isoleringsselskabet, hvis omsætning, driftsindtjening og overskud alle var lavere end ventet i fjerde kvartal.

Også udsigterne til 2015, som igen ser ud til at blive udfordret af valutakursudsving, var til den skuffende side i forhold til, hvad analytikerne i markedet estimerede ifølge SME Direkts estimat. Det vil føre til lavere estimater fra analytikerne, vurderer Søren Løntoft Hansen fra Sydbank.

- Det kan der ikke være nogen tvivl om - det kommer vi til, siger analytikeren til Ritzau Finans og fortsætter:

- Regnskabet var dårligere end ventet over hele linjen. Især Østeuropa-regionen er virkelig ramt og rublen trækker ned, mens jeg til gengæld egentlig synes, at udviklingen i Vesteuropa er hæderlig.

Markedet deler Søren Løntofts skepsis, og efter et kvarters handel er Rockwool B-aktien faldet 6,2 pct. til 735,25 kr. og er dermed dårligst kørende af alle aktier på Nasdaq-børsen i København, med undtagelse af Rockwool A.

Også presset er AaB, hvis fodboldhold torsdag aften led et 3-1 nederlag på hjemmebane i Europa League-turneringen. Dermed er chancerne for avancement minimale for danmarksmestrene fra Aalborg. Aktien falder 3,2 pct. til 30 øre.

Blandt eliteaktierne fortsætter Pandora sin kursmæssige tour de force oven på tirsdag morgens flotte årsregnskab. Aktien stiger 1,3 pct. til 567,50 kr. og er dermed steget godt 25 pct. på knap fire handelsdage. Fredag hæver finanshuset Kepler Cheuvreux sit kursmål for aktien til 710 kr., det højeste blandt alle analytikere.

Derudover er der fortsat fokus på bryggeriet Carlsberg, der er i vælten i fredagens aviser. Onsdag aflagde selskabet et halvsløjt årsregnskab og annoncerede en udskiftning af den administrerende direktør.

Fredag skriver Berlingske, at Carlsbergs tiltag for at skabe mere værdi for aktionærerne ikke overbeviser de store investorer. Og ifølge Børsen savner aktionærerne meldinger om en ny strategi fra Carlsberg-toppen.

Carlsberg-aktien starter dog dagen uændret i 535,50 kr., efter at den var tirsdagens topscorer.

I bunden af C20 er det FLSmidth, William Demant Holding og GN Store Nord, der klarer sig dårligst. Ingen af de tre aktier falder dog mere end 0,6 pct.

Andetsteds har Novo Nordisk indkaldt til generalforsamling og lægger op til nyvalg af Eivind Kolding, direktør for Novo A/S, til bestyrelsen. Også Sylvie Grégoire med en fortid i Shire og Mary Szela fra Melinta Therapeutics er nomineret til bestyrelsen i stedet for den tidligere Statoil-chef, Helge Lund, og Hannu Ryöppönen. Aktien falder 0,5 pct.

Fredag er en relativt stille dag på regnskabsfronten. Auriga har i morgentimerne fremvist sine 2014-tal, men der er intet ændret i planen om at sælge datterselskabet Cheminova til amerikanske FMC. Handelen ventes stadig at give en udlodning på 323-325 kr. per aktie i løbet af 2015. Aktien falder 0,2 pct. til 313 kr.

Senere ventes der også halvårsregnskab fra det lille teknologiselskab SSBV-Rovsing. Aktien er steget 0,5 pct. til 20,9 øre under tynd handel.