Aktier: Rockwool blandt vinderne i grønt marked

Trods en negativ start på dagen endte det danske aktiemarked tirsdag i plus, hvor en af dagens helt store vindere blev isoleringskoncernen Rockwool.

Produktion af rockwool på fabrikken Rockwool i Ø. Doense ved Hobro. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Samlet set endte C20 Cap-indekset dagen med en stigning på 1,1 pct. til indeksværdi 993,64.

Fra morgenstunden var investorerne anderledes tryggede, da indekset lagde dagen ud med et fald på 0,5 pct., men en stabilisering i olieprisen og en bedring i Kina fik i løbet af dagen investorerne på andre tanker. Det vurderer aktiestrateg Otto Friedrichsen fra Formuepleje over for Ritzau Finans.

- Ikke kun i Danmark men også i resten af Europa har vi set en stigende positiv tendens fra sen formiddag og til hen over eftermiddagen, og en af årsagerne til det er først og fremmest, at der har været en vis stabilitet i Kina. Selv om vi stadig ser volatilitet derude, så har vi set en stabilitet, og specielt på valutasiden har man interveneret i valutamarkedet, siger han til Ritzau Finans og forklarer, at det er med til at lægge en dæmper udsvingene, når investorerne ser, at det handles aktivt for at genvinde stabiliteten.

- Når det er sagt, så er en anden væsentlig årsag til, at vi har set en bedring på det danske marked, at olieprisen har stabiliseret sig. Det er igen med til at lægge en dæmper på den risikoavertion, der har præget billedet, hvor faldende råvare- og oliepriser har været med til at udgøre en negativ faktor for udviklingen på aktier, siger Otto Friedrichsen.

Mens der var pæne stigninger til en stor del af aktierne i eliteindekset, så var det uden for eliteindekset, at dagens helt store vindere skulle findes.

Dantherm-aktien steg tirsdag hele 21,7 pct. til 11,20 kr. uden selskabsspecifikke nyheder, mens Rockwool-aktien fik medvind efter tidligere på dagen at have opjusteret forventningerne til indtjeningen i 2015 som af en følge effektiviseringer og lavere omkostninger til energi, råvarer og transport.

Rockwool regner nu med et driftsoverskud (EBIT) før nedskrivninger og omkostninger til selskabets besparelsesprogram på lidt over 170 mio. euro. Tidligere ventede selskabet et overskud på over 150 mio. euro.

Det var tilsyneladende nyheder, som investorerne kunne lide, og Rockwool B-aktien endte dagen med en stigning på 11,8 pct. til 979 kr.

Blandt eliteaktierne markerede biotekselskabet Genmab sig med en stigning på 3,5 pct. til 874 kr., mens også Vestas gjorde væsen af sig med en stigning på 2,8 pct. til 454,30 kr.

Der var ingen selskabsspecifikke nyheder fra de to selskaber tirsdag, og stigningerne skyldes blandt andet øget risikoappetit hos investorerne, vurderer Otto Friedrichsen.

- Specielt Genmab og Vestas er nogle af de selskaber, som er påvirket af risikoavertion, og når der kommer lidt ro på situationen igen, er det medvirkende til, at nogle af de kraftige fald, vi så de forrige dage, bliver indhentet i dag. Så det er i høj grad et spørgsmål om risikoappetit blandt investorerne, der i hvert fald her ser ud til at vende en anelse tilbage. Det er også årsagen til, at vi ser aktiemarkedet "performe" ganske fornuftigt, forklarer han.

Som dagens bundprop i C20 Cap-indekset endte telekonconcernen TDC, der måtte se selskabets aktie dale 2,6 pct. til 33,53 kr. Selskabet annoncerede tirsdag, at det vil skabe grobund for bedre indendørs mobildækning hos sine kunder med en række teknologiske løsninger, som efter planen er klar til kommerciel lancering i løbet af de kommende måneder.

Selskabsspecifikke nyheder var der tirsdag også fra SAS, som fremlagde trafiktal for december.

Tallene viste, at SAS fløj med flere tomme sæder i december trods en trafikvækst på 7,9 pct. målt på antal fløjne passagerkilometer (RPK) i forhold til samme måned sidste år.

Luftfartsselskabets sædekapacitet (ASK) steg med 12,7 pct., hvilket medførte en kabinefaktor på 68,2 pct. Det var 3,1 pct.point mindre end i december sidste år.

Sydbanks aktieanalysechef, Jacob Pedersen, var overrasket over, hvor svage dagens tal egentlig var.

- Vi vidste, at tallene ville være lidt svagere, da SAS flyver med lidt ekstra store fly hen over vinteren, indtil de bliver skiftet ud. Så det var ikke uventet, at tallene ville være lidt svage. Men de er svagere, end jeg havde forventet, siger Jacob Pedersen til Ritzau Finans.

Investorerne virkede heller ikke til at være begejstrede over dagens trafiktal, og SAS-aktien endte dagen med et fald på 3,7 pct. til 21,10 kr.

/ritzau/FINANS

 

Nicoline Sørensen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk