Aktier: Risikolysten er gemt væk igen og bekymringer lurer på Wall Street

De amerikanske aktiemarkeder åbner med fald torsdag eftermiddag, hvor investorerne virker til at have ladet risikovilligheden blive hjemme frem mod den forestående regnskabssæson, der ikke ventes at byde på festfyrværkeri.

Foto: BRENDAN MCDERMID

Efter kort tids handel falder det brede S&P 500-indeks 0,5 pct., mens Nasdaq og Dow Jones dykker henholdsvis 0,5 pct. og 0,6 pct. Onsdag var stemningen ellers meget positiv, men det er vendt igen.

- Der en bekymring for, at baggrunden for det store udsalg, vi så i starten af året, ikke rigtig er forsvundet, siger Jasper Lawler, der er markedsanalytiker ved CMC Markets, til Bloomberg News.

Starten af 2016 var blandt andet præget af stor frygt om væksten på globalt plan, hvor svage signaler fra Kina betød usikkerhed på aktiemarkedet.

Og frem mod den forestående sæson for regnskaber sidder den frygt fortsat i investorernes bevidsthed.

- På vej ind i regnskabssæsonen begynder folk at se frem mod bankregnskaberne i næste uge, der er en af de største bekymringer, siger Jasper Lawler til Bloomberg News.

MEDICINAL I FOKUS

Blandt selskaberne er der fokus på vindparkudvikleren Sunedision, der er Vestas-kunde og på kanten af en konkurs. Selskabets aktie åbner 15,5 pct. højere, men det skal ses i lyset af drop på 75 pct. de seneste to dage.

Der er også opmærksomhed om medicinalselskaberne Pfizer og Allergan, der onsdag droppede en storstilet fusion, da det amerikanske finansministerium har ændret nogle skatteregler, som ødelagde fordelene ved at gå sammen. Pfizer-aktien falder 0,6 pct., mens Allergan dykker 0,4 pct.

YELLEN PÅ BANEN

Torsdagen er fattig, hvad angår økonomiske nøgletal. Eneste større sæt makrodata var tallet for nytilmeldte ledige, som blev offentliggjort en time inden børsåbningen.

267.000 amerikanere stillede sig op i arbejdsløshedskøen for første gang i sidste uge, hvilket var nogenlunde på linje med forventningerne.

Senere torsdag kan investorerne se frem til ord fra Janet Yellen, chef for den amerikanske centralbank. Hun deltager i en paneldiskussion med tre af sine forgængere på posten, og ord fra hendes mund kan muligvis påvirke de finansielle markeder.

Seneste nyt fra den amerikanske centralbank kom onsdag aften, hvor referatet fra seneste rentemøde blev offentliggjort.

Her var ordlyden, at banken ikke har travlt med at stramme pengepolitikken, som det også var budskabet fra Yellen i sidste uge.

REGNSKABER PÅ VEJ

Der er ikke mange dage, før regnskabssæsonen i USA begynder. Mandag er det aluminiumsproducenten Alcoa, som uofficielt sparker gang i en lang stribe af regnskaber, der dog ifølge Bloomberg News næppe kommer til at byde på det helt vilde generelt set.

Ifølge nyhedsbureauet er der nemlig udsigt til den værste regnskabssæson siden finanskrisen, og i gennemsnit er der lagt op til fald i indtjeningen på knap 10 pct. for selskaberne i S&P 500-indekset.

Det er især energisektoren, hvor indtjeningen er under pres, hvilket skyldes et stort fald i energipriserne det seneste år.