Aktier: Ringe regnskaber rystede bekymrede investorer på Wall Street

De amerikanske aktieinvestorer blev rystede i deres grundvold onsdag.

Et ringe regnskab fra finanskæmpen JP Morgan sent tirsdag og en endnu værre resultatopgørelse fra detailmastodonten Wal-Mart onsdag morgen blev suppleret af et opbremsende detailsalg i september, og samlet sendte det investorernes i forvejen bekymrede indstilling helt op i det røde felt.

S&P 500-indekset sluttede onsdag med et minus på knap 0,5 pct. til 1994,24. De tunge aktier i Dow Jones faldt 0,9 pct. til 16.924,75, mens teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq-indekset endte dagen med et drop på 0,3 pct. i 4782,85.

Omsætningen lå i normalniveauet med 800 mio. aktier på New York Stock Exchange, mens Nasdaq-børsens omsætning løb op i 1,8 mia. aktier.

Forud for børsåbning blev der fremlagt statistik for udviklingen i detailsalg og producentpriser i september. Begge tal skuffede, idet detailsalget kun steg 0,1 pct. mod forventningerne om en stigning på det dobbelte, mens producentpriserne faldt 0,5 pct., eller mere end dobbelt så meget som ventet.

Detailkæden Wal-Mart leverede også brændstof til de stigende bekymringer over vækstbilledet. I 2016-2017 ventes selskabets overskud at falde med mellem 6 og 12 pct., da store investeringsplaner skal finansieres. Analytikerne havde ventet en fremgang på 4 pct.

- Wal-Marts anselige nedjustering af forventningerne har rystet hele markedet og medført en generel bekymring over både den amerikanske og den globale vækst. Investorerne genovervejer den fremtidige forventede resultat vækst for S&P-selskaberne, siger fondsmanager Chad Morganlander fra Stifel, Nicolaus & Co. i New Jersey til Bloomberg News.

En opjustering af væksten eksklusive valutaudsving til 3 pct. i år, og et nyt 20 mia. dollar stort toårigt aktietilbagekøbsprogram kunne ikke få markedet til at ændre mening, og aktien faldt 10 pct.

Chipproducenten Intel stod til regnskab for tredje kvartals resultater fra sent tirsdag. Et godt regnskab blev delvist skudt i sænk af skuffende vækstmål for det kinesiske marked. Aktien endte dagen med en stigning på 2,4 pct.

Også finansgiganten JP Morgans sene regnskab fra tirsdag skulle til eksamen. Regnskabstallene understregede de svære forhold i det nuværende lavrentemarked, og skuffelsen var tydelig med et kursfald til JPM-aktien på 2,5 pct.

Bedre gik det Bank of America, der før børsåbning onsdag præsenterede en bedre indtjening, end analytikerne havde turde håbe på. Bank of America-aktien steg efterfølgende 0,8 pct.

Kollegaen Wells Fargo, der er USA's største boliglångiver, ramte til gengæld tæt på analytikernes estimater for tredje kvartal. Men efter en indledende stigning på 0,5 pct. bakkede aktionærerne ud, og Wells Fargo lukkede med et kursfald på 0,7 pct.

Efter børsluk var streamningtjenesten Netflix på banen med regnskab for tredje kvartal. Netflix fik 3,6 mio. nye kunder i butikken, men på det vigtige amerikanske marked var tilstrømningen langt fra tilfredsstillende.

Netflix styrtdykkede umiddelbart 12 pct. i eftermarkedet, men i takt med at investorerne sundede sig, stabiliseredes kursfaldet på godt 3 pct.

Torsdag morgen er bekymringerne sendt til hjørne af en stærk udvikling på de asiatiske aktiemarkeder. De amerikanske aktiefutures handles ved 4.45-tiden torsdag morgen med stigninger på 0,5-0,7 pct.