Aktier: Revanche til Pandora i grønt marked

En tur i de højere luftlag var nødvendig for at identificere de vilkår, der styrede fredagens aktiehandel i Europa og dermed også i Danmark, hvor Pandora tog revanche efter en presset periode.

Læs mere
Fold sammen

Det mener Martin Munk, senioraktierådgiver i Jyske Bank.

- Det er lidt småt med selskabsspecifikke nyheder i dag, så det kan godt ske, at vi skal lidt op i helikopteren. Og det er måske nok også det, der fylder i øjeblikket med Grækenland, som stadigvæk er det store samtaleemne. Det spidser til, men der er ikke nogen afklaring, bemærker Martin Munk.

- Nu er der fokus på det næste møde, som er på mandag, og det er som om, at markedet er noget anspændt i forhold til den videre færd. Og derfor ser vi en tendens til, at markedet har sat sig noget tilbage op til weekenden, konstaterer han.

Sammen med usikkerheden omkring Grækenland kan futures-udløb også have medvirket til knæk i stigningerne, bemærker Martin Munk.

Det gjaldt i hvert fald i Tyskland, hvor DAX-indekset lå 0,7 pct. lavere ved danske lukketid.


C20 Cap-indekset over de danske eliteaktier sluttede ugen i 975,1 eller 0,1 pct. højere end torsdagens lukkeniveau efter en stigning på 0,9 pct. ved middagstid fredag. Hen over ugen er indekset faldet fra lukningen i 998,7 fredag for en uge siden.

Øverst i indekset tog Pandora med en stigning på 1,4 pct. til 697 kr. efterfulgt af Nordea, FLSmidth og Danske Bank med stigninger på henholdsvis 1,1 pct., 1,2 pct. og 1,4 pct.


Nordea fik fra fredagens begyndelse sin anbefaling løftet hos canadiske RBC Capital Markets til "outperform" fra "sector perform". Men ellers var der ingen selskabsspecifikke nyheder som begrundelse for kursbevægelserne i toppen af C20.

Mærsk B-aktien blev løftet 0,3 pct. til 12.060 kr. trods endnu et fald i fragtraterne på den vigtige handelsrute mellem Europa og Asien. Ugens fald var på 15,6 pct. til 205 dollar per tyvefodscontainer (teu) for den for Maersk Line så vigtige rute, skrev shippingavisen Lloyd's List. Raterne falder til trods for, at rederierne forsøgte sig med at hæve raterne per 1. juni med omkring 1000 dollar per teu - heriblandt Maersk Line - hvilket på ingen måde er slået igennem.

Coloplast, der torsdag fik et godt comeback med en stigning på 4,2 pct., genoptog tilbagegangen fredag og sluttede ugen med et fald på 0,3 pct. til 446 kr. For en uge siden kostede medico-aktien 495,10 kr.


Blandt sidepapirerne steg softwareselskabet Cbrains aktie 3,1 pct. til 23,40 kr. Selskabet oplyste fredag formiddag, at ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold har valgt selskabets F2-produkt.


Usædvanlige bevægelser var der i de to entreprenøraktier Monberg & Thorsen og Højgaard Holding, der sammen ejer entreprenørkoncernen MT Højgaard, som landede en ordre på 1,5 mia. kr. på en fabriksbygning på 121.000 kvadratmeter i Island.

Monberg & Thorsen-aktien steg 9,7 pct. til 384 kr. og blev dermed den bedst præsterende aktie i fredagens handel blandt samtlige noterede selskaber på fondsbørsen i København. Højgaard-aktien nøjedes med en mere beskeden stigning på 2,3 pct. til 311 kr.